Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pite kávu, znižuje riziko cukrovky
Zdielať na

Pite kávu, znižuje riziko cukrovky

NEW YORK / Zvýšenie konzumácie kávy o jednu až dve šálku denne môže výrazne znížiť riziko ochorenia vážnym typom cukrovku. Experti zároveň zdôrazňujú, že najdôležitejšou prevenciou je naďalej správna životospráva, píše Science Daily.

Tri šálky denne

Piť denne o jednu šálku kávy viac po dobu štyroch rokov znižuje riziko diabetu 2. typu približne o 11 percent. S týmto tvrdením prišiel výskumný tím z Bostonu.

Ľudia by ale z rôznych dôvodov nemali piť viac než tri šálky kávy denne. "Výsledky dokazujú, že pre väčšinu ľudí môže mať káva pozitívny dopad na zdravie," uviedol jeden z vedcov.

Pitie kávy je dobrou prevenciou. Zistilo sa , že blahodarné účinky má aj káva bez kofeínu – ale len ak sa pije po obede. Súvislosť medzi pitím kávy a cukrovkou hľadali už mnohé predchádzajúce výskumy.

Kávičkári pozor! Hrozí zdraženie kávy. Pozrite si reportáž:

Milióny ľudí v ohrození

Káva je len jedným z množstva faktorov, ktoré majú vplyv na vznik cukrovky. Odborník dodáva, že je dôležité strážiť si svoju váhu a byť fyzicky aktívny.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bude v roku 2030 cukrovka siedmou najčastejšou príčinou úmrtia vo svete. Diabetom je na celom svete postihnutých takmer 250 miliónov ľudí. Každých 10 sekúnd niekto zomrie v dôsledku komplikácií súvisiacich s diabetom. Ohrozuje ľudí v každom veku.

Súvisiace články