Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kávičkári, pozor! Hrozí zdraženie kávy
Zdielať na

Kávičkári, pozor! Hrozí zdraženie kávy

BRATISLAVA / Horúca ranná káva je každodenný rituál nejedného z nás. Teraz nám však reálne hrozí, že sa v jej pití budeme musieť uskromniť. Jej cena totiž prudko stúpa.

Rastúca cena na burzách

Ak patríte medzi ľudí, ktorí si denne doprajú aj niekoľko šálok kávy, táto správa by vás mala zaujímať. Cena kávy totiž v týchto dňoch na burze prudko stúpa. Hrozí dokonca, že jej rapídne zdraženie nepríjemne ovplyvní obsah peňaženky každého kávičkára. "V porovnaní so začiatkom roka je cena kávy na burze o 50 percent vyššia," informovala analytička banky Dana Špacírová.

Káva v slovenských domácnostiach

Kofeínová posila je pritom medzi Slovákmi veľmi obľúbená. A platíme za ňu nemalé peniaze. Napríklad v rodine, kde pijú kávu dvaja dospelí trikrát denne to ročne urobí až 2190 šálok! Pri cene 15 eur za kilo zrnkovej kávy je to 263 eur na rok.

A to nepočítame posedenia v kaviarniach, kde stojí jedna šálka nepomerne viac. "Na Slovensku si na domácu spotrebu kupuje kávu až  98 percent domácností. Najobľúbenejšia je rozpustná instantná káva," informoval Ladislav Csengeri, riaditeľ divízie spotrebiteľského panelu.

Optimizmus našich

Ak by sa súčasné ceny kávy udržali takto vysoko ešte pár týždňov, pre mnohých by to znamenalo problém. Mohlo by sa to odzrkadliť aj na maloobchodných cenách a teda i na našich peňaženkách. "Slovenskí spracovatelia kávy sú však zatiaľ optimisti a väčšie obavy nemajú," vyjadril sa pražiar Marek Fajčík.

Nielen káva, ale i kakao

A prečo ceny kávy tak veľmi poskočili? Zvaliť to môžeme na počasie! Kávové zrnká pestované v Brazílii ničí enormné sucho. No a počasie prináša aj ďalšiu zlú správu - pre dažde, ktoré sužujú Indonéziu, totiž zdražie aj kakao - a s ním aj milovaná čokoláda. Analytička Dana Špacírová dodala, že dôvodom rastúcej ceny kakaa je aj zvýšený dopyt ľudí po čokoládach s vysokým podielom kakaa.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy