Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Káva z Monserrate je veľkým umením
Zdielať na
Zahraničie

Káva z Monserrate je veľkým umením

Zdroj: REUTERS

Ako jediná predčí svojou kvalitou všetky kolumbijské druhy vôbec

Možno na prvý pohľad vyzerá ako každá iná káva. Jej kvality ju však vyvyšujú nad ostatné. "Je ako umenie. Samozrejme, skôr umenie založené na istých technických základoch, ale to máte ako maľovanie, dokážete učiť maliarov rozpoznávať farby, užívať ich, mixovať, ale zvyšok potom prichádza sám a zvnútra," rozplýval sa nad kávou Hector Balsero, profesionálny degustátor z Bogoty.

"Keď moji zákazníci držia kávu v rukách, vždy chcú mať niečo výnimočné. A to aj z hľadiska chuti, aj vône. Táto káva má sladké tóny ako má karamel, vôňu ako jasmín alebo citrón," povedal na kávu Craig Holt, majiteľ spoločnosti na dovoz kávy Atlas Coffee Importers. "Má skvelú vyváženosť, kyslosť, štruktúru, a chuť karamelu alebo sladkej čerešne. Prečo by ju nemali ľudia zbožňovať, keď je taká fantastická?" dodáva Sarah Kluth, nákupca ďalšej spoločnosti.

Práve pre tieto a mnohé ďalšie kvality je káva z Monserrate známa po celom svete. Farmárom, ktorí prešli ťažkým obdobím pestovania koky a amapoly (ópium), priniesla táto reputácia nový život. Dedinka Monserrate sa nachádza v kolumbijských Andách, asi vo výške 1700 metrov nad morom, na jednom z mála miest v Kolumbii, kde padá sneh. Je to malá izolovaná farmárska dedinka s asi 2000 obyvateľmi.

Export kávy z roka na rok rastie. Pre tento rok sa predpokladá, že jej množstvo na vývoz presiahne viac než milión vriec s hmotnosťou jedného 60 kilogramov. Tie sú určené pre Spojené štáty, Európu a Japonsko.

Zdielať na

Najčítanejšie správy