Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nové miesta pre škôlkarov: Stáť by mali viac ako 150 miliónov eur
Zdielať na

Nové miesta pre škôlkarov: Stáť by mali viac ako 150 miliónov eur

BRATISLAVA / Viac ako 9-tisíc nových miest pre škôlkárov. Toľko ich sľubuje rezort školstva pre ich rodičov po celom Slovensku. Stáť by to malo viac ako 150 miliónov eur z 300-miliónového balíčka z plánu obnovy.

Podľa starostu je miesta dosť, analytici maľujú čierny scenár​​

Po prvý raz by ste v Bratislave nemuseli mať problém umiestniť svoje dieťa do škôlky. No kým starosta hovorí - miesta máme dosť, podklady analytikov maľujú čierny scenár. 

Hoci štúdia, ktorú zverejnilo ministerstvo školstva v spolupráci s IVP hovorí o tom, že najväčší problém s kapacitou škôlok je v Bratislavskom kraji, jednotlivé mestské časti hovoria o opaku. "Bratislava je na tom dobre z hľadiska demografie, čiže očakávame, že ten počet detí poklesne, ale už keď sa pozrieme na všetko ostatné, to znamená, koľko je kapacít. Vieme, že v Bratislave sú tisíce zamietnutých žiadostí o miesto v materskej škole", hovorí Ondrej Škvarenina z Inštitútu vzdelávacej politiky. 

​Starosta Ružinova oponuje, že 518 miest, ktoré majú v jeho mestskej časti chýbať, nie sú reálne. "Index, ktorý bol zverejnený, obsahuje niekoľko metodických chýb. Tá najväčšia je, že nezohľadňuje duplicity.  Čiže ak jeden rodič dá prihlášku na 10 škôlok, v jednej ho zoberú a z deviatich má odmietnutie, vyzerá to tak, že bolo odmietnutých 9 rôznych detí", uviedol Matej Chren, starosta mestskej časti Bratislava - Ružinov. 

Problémy s prijatím tento rok nemajú

Šéf mestskej časti, ktorá v posledných rokoch zažila doslova demografický boom síce pripúšťa, že minulý rok museli odmietnuť cca 170 detí, ale tento september boli schopní prijať každého malého Ružinovčana.

Podobné výsledky hlási Karlova Ves, ktorá je ďalšou mestskou časťou, ktorú vyhľadávajú predovšetkým mladé rodiny s deťmi. "Riaditeľky našich materských škôl prijali všetky trojročné karloveské deti, dokonca aj tie, ktoré dovŕšili vek tri roky na jeseň. Vzhľadom na to, že demografia bude mať klesajúcu tendenciu a naše kapacity sú dostatočné, nepripravujeme ich ďalšie zvýšenie", hovorí Branislav Heldes, starosta mestskej časti Bratislava - Karlova Ves. 

Zatiaľ čo Bratislava ráta s poklesom, Rožňavu čaká nárast

Zatiaľ čo v hlavnom meste sa do roku 2030 ráta s demografickým poklesom až 30 percent, Rožňavu čaká naopak 5-percentný nárast. "Mesto vie, že bude nárast, takže mesto sa na to pripravilo, takým spôsobom, že sme v jednej materskej škole rozšírili kapacitu. Momentálne je materská škola šesť triedna, ale jednu triedu využívame ako telocvičňu", vysvetľuje  Alžbeta Tamásová, vedúca odboru školstva Rožňava. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy