Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Financovanie SDKÚ parlament stále neriešil
Zdielať na

Financovanie SDKÚ parlament stále neriešil

"Premiér urobil len obrovské bu-bu-bu, keď sa vyhrážal mimoriadnou schôdzou," tvrdí predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš.

Podľa harmonogramu sa poslanci zídu už len na trojdňovej slávnostnej schôdzi v máji. Na zvolanie mimoriadneho zasadnutia s touto témou by bolo potrebných 30 ich podpisov.

"Predseda vlády si stále myslí, že najkompetentnejším, kto by sa mal zaoberať vážnymi podozreniami z prania špinavých peňazí, je NR SR, resp. parlamentný finančný výbor. V tomto smere premiér nemení názor," uviedol šéf tlačového odboru Úradu vlády SR Braňo Ondruš.

Na druhej strane pripomenul, že v tejto fáze, keď sa skončila posledná riadna schôdza NR SR, je to vec parlamentu, či má nejakú možnosť sa tým zaoberať. "Premiér neustúpil od toho názoru, ale nemá priamu páku, aby riadil rokovanie parlamentu," dodal.

S takýmto vysvetlením nesúhlasí predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Podľa neho totiž nie je pravda, že nebol na takýto krok priestor. "Keby to Fico nariadil, tak Paška mimoriadnu schôdzu bez mihnutia oka zvolá. Premiér urobil obrovské bu-bu-bu, vyhrážal sa mimoriadnou schôdzou. Tú môže iniciovať aj Smer-SD samotný, alebo to mohli doplniť ako nový bod programu na marcovej schôdzi," konštatoval Janiš. Zároveň tvrdí, že Smer-SD urobil veľkú bublinu a momentálne schôdzu nepotrebuje, alebo nemá argumenty.

Poslanec podľa vlastných slov od začiatku hovoril, že ak takúto schôdzu zvolajú, "tak sa v parlamente popasujeme a veľmi radi pobavíme o financovaní politických strán". Je presvedčený, že SDKÚ-DS v súvislosti s touto kauzou odpovedala na všetky otázky. "A samozrejme, že by sme požadovali, aby Smer-SD so svojimi mýtami, nástenkami a Interblue Group tiež odpovedal na otázky. My sme v podstate boli pripravení na túto schôdzu, ale Fico sa pravdepodobne zľakol, že by mu to mohlo uškodiť. Tak zostal v tej polohe, akej zostal," domnieva sa.

Paška ešte 18. februára v tejto súvislosti povedal, že môže konať len v rozsahu legitimity zákona a musí niekto návrh mimoriadne zasadnutie NR SR predložiť. "Nikto to však neurobil. Čakám na to, kedy sa na mňa obráti skupina minimálne 30 poslancov, aby som takúto schôdzu zvolal. Nič viac, nič menej," povedal.

Najsilnejšia opozičná strana podľa premiéra Roberta Fica v čase svojho vládnutia, najmä v rokoch 2004 a 2005, robila podozrivé operácie s použitím nastrčených firiem a prostredníctvom účtov v zahraničných bankách.

Líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda v reakcii na tieto informácie vyhlásil, že strana nikdy nepoužívala, ani neprala špinavé peniaze. Aby nebol terčom útokov vo volebnej kampani, vzdal sa kandidatúry do júnových parlamentných volieb.

Vyšetrovanie financovania SDKÚ-DS pokračuje podľa generálneho prokurátora Dobroslava Trnku dobre. Šéf vládneho kabinetu 7. februára informoval, že sa chystá na pracovnú cestu do Švajčiarska za účelom získania informácií o majiteľoch účtov v súvislosti s touto kauzou. Vyhlásil, že nemôže akceptovať, "aby politická strana prala špinavé peniaze cez daňové raje a tieto peniaze potom využívala v politickom súboji".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy