Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
SDKÚ tvrdí, že neprala peniaze
Zdielať na

SDKÚ tvrdí, že neprala peniaze

Zdroj: TASR/Martin Baumann

SDKÚ sa na tlačovke opäť odmietla konkrétne vyjadriť k financovaniu

"Ani naša politická strana sa nevyhla v tejto oblasti chybám a nedostatkom, najmä v počiatkoch nášho jestvovania. Boli to však vlády pod našim vedením, ktoré v tejto oblasti zlepšovali, sprísňovali a sprehľadňovali legislatívne prostredie," zdôraznil Dzurinda.

Dodal, že transparentnosť financovania SDKÚ-DS je v súčasnosti na podstatne vyššej úrovni ako pred 10 rokmi. Strana pritom uvažuje nad tým, ako ju ešte zvýšiť a je ochotná otvorene odpovedať na akékoľvek otázky týkajúce sa jej financovania.

Po dnešnom niekoľkohodinovom rokovaní vedenie strany dospelo k jednoznačnému spoločnému stanovisku, že firmy, ktoré jej požičali peniaze, neboli nikdy zvýhodňované pri štátnych zákazkách a SDKÚ-DS od nich nedostala dar, ale vždy iba pôžičku, ktorú vrátila, prípadne ešte spláca. Dzurinda zdôraznil, že jeho strana viedla svoje financovanie vždy v súlade so zákonmi SR.

Práve premiér je podľa Dzurindu ten, kto by mal vysvetliť, akým spôsobom sa na Slovensku udeľujú provízie. Informácie, ktoré na adresu SDKÚ-DS Fico uvádza, považuje šéf najsilnejšej opozičnej strany za neuveriteľné a vážne. "Jeho obvinenia sú postavené tak, že obsahujú určité reálne faktory, napríklad údaje o rôznych firmách, ktoré sú následne účelovo pospájané tak, aby to vyvolávalo dojem nekalého konania," upozornil.

Spôsob, akým vedie Fico útoky voči nim, však podľa Dzurindu vypovedajú o charaktere a metóde útočníka a fakt, že svoje stranícke útoky prezentuje na pôde Úradu vlády, považuje za neakceptovateľný.

Zdielať na