Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Sťahovanie východu na západ: Problémom sú nízke platy či málo príležitosti
Zdielať na

Sťahovanie východu na západ: Problémom sú nízke platy či málo príležitosti

SLOVENSKO / Ide to dole vodou a kto okúsil zahraničie, nechce sa sem vrátiť. Aj takto vám odpovedia na východe Slovenska, ak sa ich spýtate, prečo odtiaľ mladí ľudia odchádzajú. Podľa regionálneho barometra považujú východniari odchody ľudí za jeden z najdôležitejších problémov, ktorým v súčasnosti tento región čelí. Štatistiky ukazujú, že každý tretí obyvateľ východu sa sťahuje do Bratislavského kraja.

TV JOJ

TV JOJ

Najviac ľudí cestuje do zahraničia

​"Všetko ide do Bratislavy a ešte ďalej," povedala obyvateľka Humenného. Odchádzajú prevažne mladí a vzdelaní ľudia. Ich cieľovou destináciou je už klasicky, Bratislavský kraj. "Odchádzajú preč, lebo tie mladé rodiny potrebujú viacej zarobiť. Ja som tiež robil v Česku 20 rokov, tak viem, aké to je," povedal jeden z obyvateľov Humenného. 

"Posledných 10 rokov sa sťahuje za hranice Prešovského kraja ročne rádovo 3 500 až 4 100 obyvateľov, o niečo nižšie čísla mal aj Košický kraj, z ktorého sa ročne vysťahovalo od 2 700 do 3 400 osôb," uviedla Jana Morháčová, hovorkyňa štatistického úradu. Najviac ľudí, teda asi tretina z vysťahovaných za hranice kraja sa sťahuje len v rámci východného Slovenska. "Druhým najčastejším regiónom pri sťahovaní pôvodných obyvateľov východu je Bratislavský kraj," dodala Morháčová. 

Samosprávy sa snažia svojich obyvateľov udržať

Na nepriaznivý trend vyľudňovania východu reagujú aj niektoré samosprávy. Mladých sa snažia udržať aj príspevkami pri narodení dieťaťa a nielen to. "Robíme všetko preto, aby sa mali kde usadiť. Nové lokality z hľadiska budovania inžinierskych sietí, prístupových komunikácii, stavebných povolení," priblížil Ján Kepič, starosta Zemplínskych Hámrov. "Ide to dole vodou a kto okúsil zahraničie, nechce sa vrátiť späť. A teraz tie hypotéky, veď mladým ani hypotéku nedajú, keď nemajú dobré fleky," opísali rodičia troch detí. 

V Humennom žije aktuálne 30 200 obyvateľov, čo je o 600 menej ako tomu bolo predvlani. Pokles obyvateľstva však spôsobuje najmä záporná krivka natality a mortality. "V minulom roku v Humennom zomrelo 901 osôb a narodilo sa bezmála 500 detí," ozrejmil Marián Škuba, hovorca mesta Humenné. 

Nízke platy a chýbajúca diaľnica

Dôvodov, prečo na východe krajiny mladí nechcú zostať je podľa miestnych viacero. Sú to nízke platy, málo príležitostí ale aj chýbajúca diaľnica. "O diaľniciach nebudem ani rozprávať, to nám len sľubujú a sľubujú," povedala Humenčanka. Pokles obyvateľstva je v súčasnosti celoslovenským problém. Napríklad, po štúdiu v zahraničí sa len málokto vráti späť. "Ešte dlho to potrvá, aby bolo lepšie a aby tu ľudia zostali na tom Slovensku," dodala Humenčanka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy