Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
10 000 krokov denne je marketingový mýtus. Stačí, ak budete robiť 11 minút toto
Zdielať na

10 000 krokov denne je marketingový mýtus. Stačí, ak budete robiť 11 minút toto

SLOVENSKO / Stačí 11 minút rýchlej chôdze denne a môžeme tak predísť jednému z desiatich predčasných úmrtí. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie až 86 % úmrtí v Európe spôsobujú kardio-vaskulárne ochorenia, cukrovka, rakovina, chronické ochorenia dýchacieho ústrojenstva či duševné poruchy. Účinnou prevenciou proti týmto ochoreniam je primeraná fyzická aktivita, napríklad chôdza, či čoraz populárnejší nordic walking.

"Ak sa každý deň podarí každému z nás, čo i len nachvíľu vyjsť von, do prírody a prejsť sa, je to úspech," konštatoval lekár Peter Lipovský. 

10 000 krokov denne je marketingový mýtus

Vymysleli ho v 60-tych rokoch v reklame na krokomer. Pritom, aby ste žili zdravo, vám stačí prejsť denne polovicu. "Celosvetovo sa za hranicu považuje 5 000 krokov, pod 5 000 krokov máte sedavý štýl života, nad 5 000 už máte nejakú mieru aktivity," vysvetlila lekárka Jana Bendová. Táto hranica nie je univerzálna, záleží na vašom veku. "Máme seniorov, u ktorých sme radi, ak spravia aspoň 3 000 krokov denne. Pre nich je už toto výzva,“ doplnila Bendová. 

Znižuje tlak, cholesterol, cukor..

"Chôdza je vynikajúca prevencia hlavne srdcovo-cievnych ochorení. Znižuje tlak, znižuje cholesterol, cukor. Pomáhame našej psychike, nášmu pocitu pohody, prevencií depresie a prevencii demencie," uviedla ako ďalšie benefity Bendová. 

Výbornou alternatívou je nordic walking

"Kde nezapájame len dolné končatiny, ale aj horné končatiny a to je vec, ktorá nie je len pre našich starších pacientov, ale pre všetky vekové kategórie," odkázal lekár Lipovský. "Pri nordic walkingu sa vyrovnávame vzpriamene, dávame ramená dozadu, to je blaho pre tu chrbticu. Ruky nemáme vpredu, ale dávame ich pekne dozadu vystreté a spevňujeme tie chrbtové hlboké svaly," vysvetlila lektorka nordic walkingu Katarína Arendáš. 

Aj samotná chôdza má svoje pravidlá. "Je veľmi dôležité držanie tela pri chôdzi a správne dýchanie. Ak niekto má po chôdzi problém, že ho bolia nohy alebo kĺby, musí sa zamyslieť, či je tá chôdza správna," konštatovala lekárka Bendová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy