Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Na Dunaji sa zrazili dve lode. Hlásia dve obete a päť nezvestných
Zdielať na

Na Dunaji sa zrazili dve lode. Hlásia dve obete a päť nezvestných

Zdroj: TASR

BUDAPEŠŤ / Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu 18. mája zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných.

​​Na brehu Dunaja našli zraneného muža

Maďarská polícia dostala v noci na nedeľu 18. mája hlásenie o náleze muža so zranením hlavy na brehu Dunaja neďaleko mesta Verőce, zhruba päťdesiat kilometrov severne od hlavného mesta Budapešť. Polícia zistila, že zranený muž bol účastníkom lodného nešťastia. Utrpel zranenia hlavy a kľúčnej kosti. Záchranári ho na mieste ošetrili a hospitalizovali ho na oddelení intenzívnej starostlivosti. Následne sa v blízkosti daného miesta našli mŕtve telá ďalšieho muža a ženy. Všetci sa v čase nehody plavili na menšom motorovom člne. 

Kapitánom lode bol údajne Slovák

Kapitán výletnej lode Heidelberg so 110 pasažiermi na palube si podľa servera údajne ani nevšimol, že sa zrazil s iným plavidlom. Polícia popoludní všetkých z lode vypočúvala. Nikto plavidlo nemohol opustiť a zakázali im aj komunikovať s vonkajším svetom. Kapitánom Heidelbergu je občan SR maďarskej národnosti s 35-ročnou praxou na Dunaji. Do dôchodku mu zostáva už iba jeden rok. Po zrážke ešte dve hodiny riadil plavidlo. O polnoci ho vystriedali a išiel spať. Až ráno po prebudení sa dozvedel, že jeho loď bola účastníkom zrážky.

Päť osôb je stále nezvestných

Policajti v nedeľu 18. mája stále pátrali po piatich nezvestných osobách, ktoré sa v člne tiež nachádzali. Išlo o troch mužov a dve ženy. Do pátrania pod vodou a na brehu nasadili dvanásť plavidiel, tri drony a ďalšie technické prostriedky s takmer 90 ľuďmi, vrátane dobrovoľných hasičov a členov záchranárskych organizácií. Zo zistení polície vyplýva, že v čase nehody sa na spomínanom úseku Dunaja plavila výletná loď. Plavidlo s poškodeným trupom zastavili o zhruba osemdesiat kilometrov ďalej proti prúdu rieky neďaleko mesta Komárom. V prípade začala polícia trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi pre podozrenia z ohrozenia lodnej dopravy a spôsobenia smrti viacerých osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy