Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Viaceré osoby sú obvinené a vzaté do väzby za schvaľovanie atentátu a vyhrážanie sa politikom
Zdielať na

Viaceré osoby sú obvinené a vzaté do väzby za schvaľovanie atentátu a vyhrážanie sa politikom

BRATISLAVA / Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil tri osoby, ktoré na sociálnej sieti schvaľovali konanie útočníka v Handlovej. Aktuálne sú v cele policajného zaistenia, o ďalšom postupe rozhodne prokurátor. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Obvinené osoby mali na sociálnej sieti zverejniť príspevky, v ktorých schvaľovali konanie útočníka v Handlovej. Išlo o prečin schvaľovania trestného činu," skonštatovala Bárdyová.

Ubezpečuje, že polícia intenzívne pracuje na objasnení ďalších skutkov. Pokračuje v analýzach nenávistných príspevkov a tých príspevkov, ktoré schvaľujú trestnú činnosť. V takých prípadoch môže ísť o trestný čin schvaľovania trestného činu, nebezpečného vyhrážania či ďalšie trestné činy. "Vo všetkých prípadoch budeme konať bez výnimky," odkázala Bárdyová.

Muža, ktorý sa mal vyhrážať ministrovi a dvom poslancom, vzal súd do väzby

Obvineného, ktorý sa mal vyhrážať ministrovi vnútra a dvom poslancom Národnej rady SR, vzal súd do väzby pre možné pokračovanie v trestnej činnosti. "Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava III podal návrh na vzatie do väzby obvineného I. M. pre trestný čin nebezpečného vyhrážania, a to v súvislosti s tromi skutkami - vyhrážkami proti dvom poslancom NR SR a ministrovi vnútra SR. Sudca Mestského súdu Bratislava I sa s návrhom prokurátora stotožnil," priblížila.

Muž, ktorý pred nemocnicou kričal a schvaľoval atentát, dostal tri mesiace

Na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov odsúdil v nedeľu Okresný súd v Banskej Bystrici v tzv. superrýchlom konaní Ivana Č., ktorý 16. mája pred Rooseveltovou nemocnicou vykrikoval slová podporujúce a schvaľujúce útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Informoval o tom na sociálnej sieti generálny prokurátor Maroš Žilinka. "V prítomnosti desiatok osôb v dôsledku nesúhlasu s politikou predsedu vlády k davu kričal 'tu leží Fico', 'nech skape!', 'nech zdochne!', 'mali ho dokončiť!', 'dobre mu tak, mali ho streliť do hlavy!' ako aj ďalšie výroky, ktorými schvaľoval a podporoval útok na predsedu vlády," uviedol Žilinka.

Prokurátor Okresnej prokuratúry v Banskej Bystrici na neho podal obžalobu za prečin schvaľovania trestného činu. Rozsudok je právoplatný a Ivan Č. si trest odsedí v ústave na výkon trestu odňatia slobody so stredným stupňom stráženia.

Polícia eviduje skoro 50 prípadov schvaľovania trestného činu

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu alebo jeho páchateľa. Celkovo preveruje takmer 90 informácií a podnetov o schvaľovaní trestného činu alebo nenávistných prejavov vo virtuálnom svete. Informoval o tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na nedeľnej tlačovej konferencii. "Polícia pracuje na plné obrátky," ubezpečil Šutaj Eštok.

Minister zdôraznil, že sa nebude pozerať na to, ako sa na sociálnych sieťach množí obsah schvaľujúci atentáty na politikov alebo priame vyhrážky smrťou. Tieto aktivity označil za nemorálne, neprípustné, spoločensky nebezpečné, odsúdeniahodné a jednoznačne protizákonné. Ubezpečil, že budú rázne konať, aby boli páchatelia identifikovaní a čelili zodpovednosti.

Platí to aj pre anonymné komentáre a vyhrážky. Ani v tomto prípade nebudú páchatelia podľa ministra "ochránení pred zákonom a spravodlivosťou". Garantuje, že voči každej hrozbe, vyhrážaniu či šíreniu nenávisti vo virtuálnom svete budú postupovať a páchateľa postihovať rovnako, ako by sa to stalo v reálnom svete.

Podľa šéfa rezortu vnútra je len otázku času, kedy polícia odhalí tých, ktorí schvaľujú trestný čin alebo sa niekomu vyhrážajú smrťou. "Už po strede stačilo," odkázal Šutaj Eštok. Je podľa neho tiež zrejmé, že nenávisť vo virtuálnom svete šíria ľudia rôznych vekových či vzdelanostných skupín. Nie sú medzi nimi výlučne ani ľudia, ktorí už mali v minulosti problémy so zákonom. Zaistený bol napríklad 41-ročný muž zo Spišskej Novej Vsi, ktorý už mal problém so zákonom, ale aj 23-ročná Bratislavčanka či 40-ročná žena z Nitry, ktoré doteraz nemali ani priestupok.

Celú tlačovú besedu na tému bezpečnostnej situácia na Slovensku si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy