Jasno
35°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Vlna nenávistných komentárov stúpa. Situáciou sa zaoberá NAKA
Zdielať na

Vlna nenávistných komentárov stúpa. Situáciou sa zaoberá NAKA

SLOVENSKO / Nenávisť na sociálnych sieťach sa v deň atentátu na premiéra Roberta Fica zvýšila až o 60%. Niektorí ľudia dokonca útok nepochopiteľne schvaľujú. Polícia v tejto súvislosti rieši zhruba 40 prípadov šírenia nenávisti a v piatich už zasahovala Národná kriminálna agentúra.

Atentát na Roberta Fica vyvolal aj na sociálnych sieťach obrovskú vlnu nenávistných komentárov. Výsledky prieskumu toxicity slovenského online priestoru sú alarmujúce. "Oproti najviac toxickému dňu v histórii merania sme v súvislosti s útokom na slovenského premiéra videli nárast toxicity v slovenskom online prostredí až o 60%. To sú alarmujúce čísla," informuje komunikačný expert Jakub Šuster.

"Veľa ľudí sa vyhráža, čo by urobilo, ale v skutočnosti by to neurobili. Väčšinu by som okresal a považoval ich len za také krčmové reči," hovorí psychológ. Podľa psychológa majú potrebu nenávistné prejavy písať na sociálne siete ľudia, ktorí v sebe dusia zlosť alebo frustráciu. Nájdu si preto objekt, ako napríklad politického predstaviteľa, voči ktorému namieria svoju agresiu, aby sa im uľavilo. "Vyzývam spoločnosť, politikov, novinárov, občanov, aby sme prestali s hrotením situácie. Bude konať NAKA a ľudia budú predvolaní," vyzýva minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Celkom rieši polícia už 40 prípadov šírenia nenávisti a v piatich už zasahovala NAKA. Zároveň obvinili aj muža, ktorý sa vyhrážal ministrovi vnútra či poslancovi Gluckovi. Množstvo podnetov preveruje aj česká polícia. Pri dvoch odhalili aj skutkovú podstatu trestného činu. Aj sloboda slova má svoje hranice. Ak niekto schvaľuje trestný čin, môže skončiť aj za mrežami. "Môže to byť spôsobom, že poviete napríklad že tak mu treba, zaslúžil si to, alebo obdobným spôsobom. Za takéto konanie môže byť páchateľ potrestaný v rozsahu jedného roka odňatia slobody," informuje advokát Ficek. 

Polícia vyzvala vypnúť komentáre

V súvislosti s nenávistnými prejavmi vyzvala polícia všetky médiá a iné verejné inštitúcie, aby si pod svojimi príspevkami vypli komentovanie, prípadne aby diskusie moderovali a teda strážili, aby boli nenávistné komentáre skryté. "Uvedené opatrenie má napomôcť pri eliminácii trestnej činnosti, ako aj zastaviť prehlbujúcu sa polarizáciu v spoločnosti," tak znie stanovisko policajnej hovorkyne.

"Ak sa konečne nezačneme ako spoločnosť dôsledne venovať situácii v online prostredí, tak polarizácia na soc. sieťach bude aj naďalej narastať. Následne sa bude prelievať do reálneho sveta a násilie sa bude opakovať," dodáva Šuster. "Ak sa my budeme správať pred deťmi ohľaduplne, tak je tu reálna nádej, že o tridsať rokov sa táto spoločnosť zmení," uzatvára psychológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy