Skoro jasno
15°
Bratislava
Budapeštiansky súd poslal do väzby kapitána výletnej lode, ktorá do Morskej panny narazila a potopila ju
Zdielať na

Budapeštiansky súd poslal do väzby kapitána výletnej lode, ktorá do Morskej panny narazila a potopila ju

Archívna reportáž

BUDAPEŠŤ / Súd v Maďarsku rozhoduje o zatknutí kapitána lode, ktorá narazila do menšej na Dunaji a spôsobila smrť najmenej siedmych ľudí. Kapitán, pôvodom z Ukrajiny ale vinu odmieta.

Silný prúd Dunaja strhol so sebou jedného z potápačov, ktorí sa snažia preniknúť k vraku vyhliadkovej lode Morská panna v centre Budapešti. Život mu museli zachraňovať ďalší prítomní potápači. Pokúšať sa preniknúť až k potopenej lodi, ktorá sa nachádza asi šesť metrov pod hladinou Dunaja je podľa maďarských úradov stále príliš nebezpečné.

Budapeštiansky súd poslal do väzby kapitána výletnej lode, ktorá do Morskej panny narazila a potopila juSúd rozhodol, že 64-ročný ukrajinský kapitán z lode Viking Sigyn pôjde do vyšetrovacej väzby na 30 dní. Ďalej rozhodol, že môže byť prepustený na kauciu, musí však ostať v Budapešti a nosiť sledovacie zariadenie. Prokurátori sa však voči tomu odvolali. Kapitána predbežne zadržali už vo štvrtok.

Menšia loď viezla 33 Juhokórejčanov a dvoch maďarských členov posádky. Sedem osôb sa podarilo zachrániť, 21 ďalších je stále nezvestných. Úsilie o vytiahnutie 27-metrového plavidla komplikuje rýchlo tečúci Dunaj aj obmedzená viditeľnosť pod vodou. Pomáhajú pri ňom odborníci z Južnej Kórey a z Rakúska, akciu koordinuje maďarské Protiteroristické centrum.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy