Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Výber prípadov streľby do ľudí za posledných päť rokov
Zdielať na

Výber prípadov streľby do ľudí za posledných päť rokov

WASHINGTON / Pri streľbe v správnom centre v americkom meste Virginia Beach bolo zabitých najmenej 13 ľudí, medzi mŕtvymi je aj údajný strelec. Podobných prípadov sa za posledné roky odohralo v USA mnoho. Vyberáme prípady streľby do ľudí v USA s viacerými obeťami na životoch v posledných piatich rokoch, zoradených chronologicky.

9. júla 2014 - Spring, šesť mŕtvych - Šesť príbuzných, vrátane štyroch detí, zastrelil Ronald Lee Haskell (33) na predmestí Houstonu v štáte Texas, neskôr sa vzdal polícii.

26. februára 2015 - Tyrone, osem mŕtvych - V meste Tyrone v štáte Missouri postrieľal Joseph Jesse Aldridge (36) sedem ľudí (niekoľko príbuzných a susedov) a potom spáchal samovraždu.

17. júna 2015 - Charleston, deväť mŕtvych - Beloch Dylann Roof (21) v kostole černošskej evanjelickej komunity v Charlestone v Južnej Karolíne zastrelil deväť ľudí, krátko po čine ho polícia zadržala. Roof sa priznal a tvrdil, že chcel rozpútať rasovú vojnu.

​8. augusta 2015 - Houston, osem mŕtvych - David Ray Conley (48) vnikol do domu svojej bývalej partnerky a jej manžela, ktoré spolu s jej šiestimi deťmi (vrátane svojho syna) vo veku od šesť do 13 rokov spútal a počas niekoľkých hodín ich všetky zastrelil, polícia ho zadržala.

1. októbra 2015 - Roseburg, desať mŕtvych - Pri streľbe v areáli vyššej odbornej školy v štáte Oregon zomrelo desať ľudí vrátane strelca. Strieľal dvadsaťšesťročný Chris Harper Mercer, ktorý mal pri sebe šesť legálne zaobstaraných zbraní, ďalších sedem sa našlo u neho doma. Spáchal samovraždu, keď sa dostal do prestrelky s policajtmi.

2. decembra 2015 - San Bernandino, 14 mŕtvych - Pri streľbe v budove v San Bernardine v Kalifornii, kde sídli úrad sociálnych služieb, zomrelo 14 ľudí. Polícia neskôr zabila páchateľa, Syeda Farooka a Tashfeen Malikova (manželský pár, ktorý sa hlásil k radikálnemu islamu).

12. júna 2016 - Orlando, 50 mŕtvych - Streľba v gay klube v Orlande na Floride si vyžiadala 50 mŕtvych vrátane útočníka a 53 zranených. FBI útočníka identifikovala ako dvadsaťdeväťročného amerického občana Omara Mateena, ktorý sa narodil v USA a ktorého rodičia sú z Afganistanu.

​1. októbra 2017 - Las Vegas, 59 mŕtvych - Šesťdesiatštyriročný Stephen Paddock začal z izby vo 32. poschodí hotela strieľať na návštevníkov koncertu country hudby pod holým nebom v Las Vegas. Zabil 58 ľudí a ďalších vyše 500 zranil. Po čine spáchal samovraždu, ide o najtragickejší masaker strelnou zbraňou v dejinách USA.

​5. novembra 2017 - Sutherland Springs, 27 mŕtvych - Dvadsaťšesťročný Devin Kelley zastrelil v baptistickom kostole v meste Sutherland Springs v štáte Texas 26 ľudí, ďalšie dve desiatky boli zranené. Páchateľ sa na úteku zastrelil.

14. februára 2018 - Parkland, 17 mŕtvych - Devätnásťročný Nikolas Cruz v budove strednej školy v meste Parkland na Floride zastrelil 17 ľudí, ďalších 15 zranil. Cruz napadol školu, z ktorej bol o rok skôr z disciplinárnych dôvodov vylúčený, po čine bol zadržaný a priznal sa.

​18. mája 2018 - Santa Fe, desať mŕtvych - Na strednej škole v texaskom Santa Fe zastrelil sedemnásťročný študent desať ľudí, väčšinou spolužiakov, ďalších desať osôb utrpelo zranenia. Krátko po čine páchateľa zadržala polícia.

​27. októbra 2018 - Pittsburgh, 11 mŕtvych - Pri streľbe v synagóge v Pittsburghu v štáte Pensylvánia zomrelo 11 ľudí. Útočník, ktorým bol podľa polície štyridsaťšesťročný Robert Bowers, bol niekoľkokrát postrelený a následne zatknutý.

​7. novembra 2018 - Los Angeles, 12 mŕtvych - Neznámy útočník zastrelil v bare neďaleko Los Angeles 12 ľudí. Medzi mŕtvymi bol aj zástupca šerifa, ktorý na mieste zasahoval. Ďalších 12 osôb utrpelo zranenia. Strelec bol nájdený mŕtvy vo vnútri baru.

16. februára 2019 - Aurora, šesť mŕtvych - Pri streľbe v priemyselnom areáli v meste Aurora 65 kilometrov západne od Chicaga zomrelo šesť ľudí. Štyridsaťpäťročný Gary Martin, zamestnanec spoločnosti Henry Pratt, bol prepustený z práce a neskôr zastrelil päť svojich kolegov, nakoniec zomrel pri prestrelke s políciou v budove areálu.

31. mája 2019 - Virginia Beach, najmenej 13 mŕtvych - Strelec v obecnom správnom centre v meste Virginia Beach na východe USA zabil najmenej 12 ľudí a sám podľa polície zomrel, keď policajti opätovali streľbu v správnej budove vedľa radnice.

Streľbu v centre mesta zažili v piatok aj Bratislavčania. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy