Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z ostrovu mŕtvych turistická atrakcia. Najväčší masový hrob v Spojených štátoch sa čoskoro premení na mestský park
Zdielať na

Z ostrovu mŕtvych turistická atrakcia. Najväčší masový hrob v Spojených štátoch sa čoskoro premení na mestský park

NEW YORK / Newyorská radnica chce zmeniť ostrov nevalnej povesti v rekreačné centrum. S mestom bude spojený trajektovou dopravou. Ostrov Hart, ktorý leží na dohľad od Bronxu, je od 19. storočia miestom posledného odpočinku pre bezdomovcov, chudobných a osoby neznámej identity.

Mesto New York tento týždeň rozhodlo o tom, že sa ostrov Hart, ktorý posledných 150 rokov slúžil ako pohrebisko, zmení na turistickú atrakciu. Ostrov, ktorý sa nachádza neďaleko Queens, podľa štvrtkového rozhodnutia newyorskej mestskej rady prejde pod správu Oddelenia parkov, ktoré ho má za úlohu skrášliť a pripraviť na nájazdy turistov.

Tých naň už onedlho majú začať voziť lode. Americký denník The New York Times cituje predstaviteľa newyorského Oddelenia parkov Matta Druryho, podľa ktorého ide o dobrý nápad, ale len za predpokladu, že mesto prestane s pochovávaním mŕtvych na tomto ostrove. Od 19. storočia slúži tento ostrov ako miesto posledného odpočinku pre chudobných, väzňov a osoby, o ktoré sa ich príbuzní neprihlásia. 

Na ostrove Hart pochovávajú často aj ľudí, ktorých identita nie je známa. Mesačne tu pochovajú do hrobov viac ako tisíc ľudí. Neoznačené hroby, väčšinou masové, kopú väzni z neďalekého ostrova Rikers Island, kde stoja tri hlavné newyorské väznice. Celkovo bolo na ostrove, ktorý má rozlohu 40 hektárov, od roku 1869 podľa NYT pochovaných takmer milión ľudí. 

Revitalizácia na mestský park 

Podľa vedenia newyorskej radnice by teraz ostrov mala prevziať správa mestských parkov a postarať sa o jeho nový život. Revitalizácia bude ale zložitá, napísal newyorský denník. Na ostrove nie je žiadna infraštruktúra, stojí tam len niekoľko chatrných stavení.

Mesto navyše bude musieť vybrať nové miesto pre zrušený cintorín, kde sa dnes pochováva v jednoduchých drevených rakvách v troch radoch nad sebou. Za desať rokov by už rovnako na ostrove nebolo pre zomrelých miesto. Radnica sa niekoľkokrát pokúšala predať ostrov do súkromných rúk, záujemcovia sa ale nenašli.

Americké vzdušné sily zverejnili časť video-záznamov a komunikácie pilotov z ich lietadiel. Nad východným pobrežím zachytili neidentifikovateľné lietajúce objekty. Viac vo videu: 

Súvisiace články