Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Fico: Je jasne dokázané, že SDKÚ-DS prala špinavé peniaze
Zdielať na

Fico: Je jasne dokázané, že SDKÚ-DS prala špinavé peniaze

Zdroj: TASR

Normálne rozmýšľajúci človek podľa neho neuverí, že strana odovzdala svoje logo nejakej dubajskej spoločnosti

Vyhlásil to v dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy s tým, že Smer-SD predložil v tejto veci jasné informácie a strana Mikuláša Dzurindu sa po troch tlačových konferenciách rozpadla.

"My sme jasne preukázali, že z účtov vo švajčiarskych bankách sa posúvali peniaze cez spoločnosť Soul a 22 miliónov Sk išlo smerom do SDKÚ-DS," konštatoval. Za dôkaz, že sa preukázalo pranie špinavých peňazí, považuje premiér aj Dzurindovo odstúpenie z postu lídra kandidátky pre parlamentné voľby.

Fico je presvedčený, že normálne rozmýšľajúci človek nemôže uveriť takej hlúposti, ako je tvrdenie, že strana odovzdala svoje logo nejakej dubajskej spoločnosti. "Je tu politická strana, ktorá evidentne prala špinavé peniaze a tie financie zjavne nie sú z poctivej činnosti. Je fér, čo hovorím, lebo Dzurinda sa zosypal a vzdal sa postu lídra," povedal.

Premiér chcel o tejto téme hovoriť aj napriek upozorneniu moderátora, že zástupca SDKÚ-DS nie je v relácii prítomný. Som pripravený ísť s Dzurindom do relácie, ale najprv nech povie, kto je majiteľom účtu vo švajčiarskej banke, z ktorej išlo spoločnosti Soul na pôžičku 800.000 eur. "Chcem sa tiež spýtať, ako je možné, že predstavitelia podsvetia chodili na Úrad vlády SR a podpisovali sa zmluvy v súvislosti s hotelom Fórum," podčiarkol.

Na margo kauzy predaja emisných kvót Fico zdôraznil, že minister životného prostredia Jozef Medveď (nominant Smeru-SD) má pokyn, aby trval na zaplatení doplatku 15 miliónov eur, ktoré Slovensku dlhuje firma Interblue. "Musí urobiť všetky tlaky, aké existujú," apeloval líder exekutívy.

Zároveň uistil, že v tejto kauze musí padnúť žaloba a varoval, že ak minister Medveď nebude v tejto veci aktívny, nemá problém ho odvolať aj štyri dni pred voľbami. "Uvedomme si, že som musel porušiť koaličnú zmluvu, keď som zobral toto ministerstvo SNS. Je ale škoda, že nemáme s čím porovnať cenu," priznal.

Zároveň doplnil, že Česká republika stále nemá všetky peniaze za predané emisie "a možno nakoniec zistíme, že dostali toľko ako my. Už som oslovil ich premiéra Jana Fischera, či mi nemôže poskytnúť informácie".

Sudcov, ktorí podali antidiskriminačné žaloby, kde sa domáhajú odškodného za to, že poberali nižší plat ako sudcovia špeciálneho súdu, uistil, že ak čakajú vyplatenie peňazí, sú na veľkom omyle. "Verejnosť prijala veľmi negatívne, že sudcovia, ktorí sú celkom slušne zaplatení, žiadajú takéto odškodnenie. Nikto nikomu nemôže zabrániť podať žalobu, ale ako je možné, že sa dali zrazu dohromady chartisti a antichartisti a keď ide o peniaze, zrazu sú všetci na jednej strane?" pýtal sa.

Priznal, že štát nemá tých zhruba 100 miliónov eur, ktoré by sa v prípade úspechu sudcov museli vyplatiť, a preto si z toho veľkú hlavu nerobí. "Keby som mal tie peniaze, radšej ich dám na vianočné dôchodky," uzavrel.

Dzurinda dnes na premiérove slová reagoval, že šéf kabinetu "je stále smiešnejší. Už je trápny a nedôveryhodný, ale bude mať príležitosť to dokázať, o to sa SDKÚ-DS postará," uistil. Zopakoval, že Fico na jeho stranu nahádzal špinu absolútne falošne.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy