Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Figeľ žiada SDKÚ vysvetliť financovanie
Zdielať na

Figeľ žiada SDKÚ vysvetliť financovanie

Zdroj: SITA

Ján Figeľ od SDKÚ-DS čakal viac vysvetlení ku kauze financovania

"Slovensko potrebuje väčšiu transparentnosť a viac dôvery v politickú scénu," povedal Figeľ po stretnutí s generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, o ktoré ho požiadal, aby mohli diskutovať o opatreniach na zlepšenie vymožiteľnosti práva, zvýšenie transparentnosti a očistu verejného života na Slovensku.

Nevyhli sa ani kauze emisie a financovania SDKÚ-DS. Figeľ pripustil, že ďalšie mlčanie SDKÚ o tejto kauze by mohlo ovplyvniť pohľad KDH na túto stranu, s ktorou spolupracuje v opozícii a plánuje aj potenciálnu spoluprácu v budúcnosti.

"Ak by nedokázali vysvetliť viac ako nateraz, tak samozrejme je to veľký výkričník pre nejakú hlbšiu strategickú líniu," uviedol Figeľ. Verí však, že SDKÚ-DS urobí všetko pre vyjasnenie otázok. Podľa predsedu kresťanských demokratov je dôležité, aby slovenská politická scéna vytvárala voči verejnosti, ale aj dovnútra medzi stranami čitateľné, predvídateľné a dôveryhodné vzťahy.

Podľa Trnku v tejto kauze oživenej premiérom Robertom Ficom prokuratúra nespí. V utorok rozhodne, ktorému útvaru dá kauzu dopreverovať. "Budú dožiadané materiály, ku ktorým som sa nedostal zo strany Predsedníctva SDKÚ-DS, to znamená tie audity. Budú realizované aj dožiadania zrejme na Úrad vlády SR, pretože pán premiér disponuje možno aj inými materiálmi, než ktoré boli doteraz zverejnené," uviedol Trnka.

Dodal, že "v každom prípade medzinárodný odbor začne pripravovať dožiadania do jednotlivých krajín, či už je to Veľká Británia, Švajčiarsko alebo iné spomínané krajiny na poskytnutie právnej pomoci pri preverovaní rôznych bankových operácií".

Trnka sa vyjadril aj k "hypotetickej" otázke, čo by robil, ak by zistil, že informácie pochádzajú od SIS. Ak by viedli k odhaleniu trestnej činnosti a následného postihu páchateľa, tak generálny prokurátor nevidí dôvod, prečo by mal kriminalizovať tajnú službu.

Zdielať na