Polojasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Veronika Remišová o rokovaniach s SAS. Očakáva schválenie rozpočtu parlamentom
Zdielať na

Veronika Remišová o rokovaniach s SAS. Očakáva schválenie rozpočtu parlamentom

BRATISLAVA / "Rokovali sme so stranou SaS, dohodli sme sa, a navýšenie tohtoročného rozpočtu pre pomoc ľuďom prejde," tvrdí ministerka Veronika Remišová, s tým, že v parlamente o ňom chcú hlasovať už najbližší utorok.

Uskutočnilo sa rokovanie. "Rokovali sme so stranou SaS a verím, že teraz v utorok návrh rozpočtu na tento rok prejde. Sme sa aj dohodli, čo pokladám za veľmi dobrú vec," uviedla ministerka Veronika Remišová. "S nami nikto nerokoval, ale my sme verejne povedali, že návrh rozpočtu 2022, teda ten malý návrh podporíme. Pokiaľ ho upravia tak, že bude jasné, kam tie peniaze, ktoré vyberú od občanov, pôjdu," povedala poslankyňa Jana Bittó Cigániková. Požiadavke SaS koalícia plne vyhovela. Vyhotovili nový návrh s detailnejším popisom. "Starý pôvodný stiahneme, bude nový, ktorý prejde," dodala Remišová.

A strana SaS hlási spokojnosť. Podľa Jany Bittó Cigánikovej nový návrh navýšenia tohtoročného rozpočtu ich podmienky spĺňa. Všetko tak nasvedčuje tomu, že 18. októbra, už bude parlament uznášania schopný. "Ak v utorok príde v takejto podobe do NR SR ako skrátené konanie, tak ako sme deklarovali klub SaS tento malý rozpočet podporí," pridala Cigániková.

Kritikou ale nešetria Smeráci

"Ten rozpočet nie je dobrý, to je proste realita. Sú to asi tri strany A4. Jediné, čo tam rozhádzali stovky miliónov asi do dvoch kapitol. Myslím, že ministerstvo hospodárstva a práce, ale vy detailne neviete, na čo to má ísť," povedal ex-minister financii Ladislav Kamenický. Podľa Jany Bittó Cigánikovej je jedno v akom rozsahu sa to napíše. Priorita je podľa SaS inde. "Netreba úplné detaily tam hľadať. Jednoducho dôležité je, aby bolo jasné, že tie peniaze nezostanú na vôli pána ministra financií. Ale už v návrhu bude jasne deklarované komu a akou cestou z týchto peňazí pomôžeme," doplnila Cigániková. Pritom ministerka Remišová avizuje ďalšie rokovania. Do konca roka ešte treba schváliť rozpočet na rok 2023. Stranu SaS pokladá za prvého spojenca v opozícii. Ani tu ale ešte koalícia nemá vyhraté.

Ani opozičný Smer sa za rozpočet hlasovať nechystá. "To, že sa štát ocitne v provizóriu tak stále hrozí," vyjadril sa Kamenický. V návrhu rozpočtu je veľmi otvorene a transparentne popísané aj provizórium. To znamená, aby poslanci videli, čo sa stane, keď nebude schválený rozpočet. "Je absurné zakomponovať provizórioum do rozpočtu. Je to nezmysel, lebo keď ho prijmete ten rozpočet, tak nemôžete tam riešiť, že čo bude, keď neprímem tento rozpočet. Proste buď za neho zahlasujú, alebo nezahlasujú," zakončil Kamenický. Sen ministra financií sa tak zrejme nesplní. "My by sme boli najradšej, aby túto prácu, rozpočet v parlamente podporilo 150 poslancov," povedal Igor Matovič 14.10. 2022.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy