Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Výbuch v bani si vyžiadal 41 obetí. 11 ľudí museli hospitalizovať
Zdielať na

Výbuch v bani si vyžiadal 41 obetí. 11 ľudí museli hospitalizovať

AMASRA / Piatkový výbuch v tureckej uhoľnej bani TTK Amasra Müessese Müdürlügü si vyžiadal 41 obetí, 11 ľudí museli pre vážne zranenia hospitalizovať v nemocnici.

V čase výbuchu pracovalo v bani celkovo 110 ľudí, z ktorých 58 osôb sa dokázalo dostať z bane vlastnými silami alebo ich zachránili bez zranení. Osud jedného baníka je stále neznámy. Minister energetiky Fatih Dönmez uviedol, že záchranná operácia je takmer hotová. Už skôr povedal, že v časti bane vypukol požiar, ktorý sa ešte stále snažia izolovať a uhasiť. V noci sa Dönmez vyjadril, že podľa predbežných posudkov výbuch spôsobili horľavé plyny, ktoré sa nachádzajú v uhoľných baniach. Turecký minister vnútra Süleyman Soylu vyhlásil, že výbuch si vyžiadal najmenej 40 obetí a ďalších 28 osôb utrpelo zranenia. 

Na miesto smeruje prezident

Na miesto tragédie smeruje aj prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan, ktorý zrušil svoj naplánovaný program. Väčšina prvotných informácií o baníkoch uviaznutých vo vnútri pochádzala od ich kolegov, ktorým sa podarilo vyliezť relatívne bez zranení. Starosta Amasry Recai Çakir ale uviedol, že mnohí z tých, ktorí prežili, utrpeli "vážne zranenia". K výbuchu došlo chvíľu pred západom slnka a záchranné práce komplikovala tma.

Turecká odborová organizácia baníkov pripísala výbuch nahromadeniu metánu, zatiaľ však bolo predčasné špekulovať o príčine explózie. Turecko zažilo najtragickejšie banské nešťastie v roku 2014, keď pri výbuchu v bani v meste Soma na západe krajiny zahynulo 301 baníkov.

Turecká polícia medzičasom informovala, že podniknú právne kroky proti 12 ľuďom, ktorí údajne zverejňovali provokatívny obsah o výbuchu v bani s cieľom podnecovať nenávisť na sociálnych sieťach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy