Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hasiči si vyskúšali svoje zručnosti na medzinárodnej súťaži. Vyslobodzovali zakliesnenú osobu z vraku auta
Zdielať na

Hasiči si vyskúšali svoje zručnosti na medzinárodnej súťaži. Vyslobodzovali zakliesnenú osobu z vraku auta

NITRA / Havarované vozidlo prevrátené na boku či na streche. Vo vnútri zakliesnený a zranený človek. S týmto sa na súťaži popasovali hasiči. Všetko museli zvládnuť do 15 minút.

Podľa jedného zo zúčastnených hasičov prihliadajú na technické a taktické prevedenie a na zručnosť. Ani jedno z družstiev vopred netuší, aká simulovaná situácia ich čaká. Niekoľko minút budú ukrytí v stane, o čo ide zistia až priamo na mieste. "Každý zásah je iný, budeme pracovať akoby bol ostrý zásah," povedal Jozef Pravňan z HaZZ Martin. 

Každý mal svoju taktiku, aby bol najlepší. A aj keď sa s mnohými situáciami hasiči stretávajú aj počas reálnych zásahov, priznali, že tu musia dbať aj na najmenšie detaily. "Či sa rozprávate s tým zraneným, ako k nemu pristupujete či ste na niečo nezabudli. Je to o hodinách strávených na rozbúraných autách," dodali záchranár z HaZZ Martin a Mirek Dedič z HaZZ Svitany.

Sily si medzi sebou zmeralo 11 družstiev, z toho 8 zo Slovenska, 2 z Českej republiky a jedno z Poľska. "Pri tomto si môžu nacvičiť profesionalitu zručnosti a fyzickú odolnosť," doplnil Pavol Mikulášek, prezident HaZZ. Hasiči zo všetkých 3 krajín sa zhodujú, že pracujú síce podobne, no týmto si dokážu vymeniť skúsenosti. No a počas reálnych zásahov ide všetkým o jedno. "Vždy tam je priorita ten ľudský život," uzavrel Jakub Struk z HaZZ Nitra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy