Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na pochode proti nenávisti sa zišli tisícky ľudí. Bol poznačený obrovským smútkom
Zdielať na

Na pochode proti nenávisti sa zišli tisícky ľudí. Bol poznačený obrovským smútkom

BRATISLAVA / V Bratislave sa zišli tisícky ľudí. Dôvodom je odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite. Pochod bol organizovaný ako reakcia na tragický masaker na Zámockej ulici. Pri ňom sa obeťami streľby 19-ročného extrémistu stali dvaja nevinní muži - Matúš a Juraj. Celý pochod bol poznačený obrovským smútkom.

Ľudia sa začínali zhromažďovať práve pred podnikom, ktorý sa v stredu premenil na miesto ohavného činu. Netrvalo dlho a Zámocká ulica bola už pred sedemnástou preplnená ľuďmi. Tí vyšli do ulíc, aby odsúdili nenávisť. Na chodníku pred podnikom ľudia zapaľovali sviečky a ukladali vence, či kvety. Schádzali sa tu ľudia nielen z LGBT+ komunity, ale aj ľudia, ktorí tejto komunite prišli vyjadriť podporu a odsúdiť zlo.

​Masa ľudí s rôznymi transparentmi a heslami, ako napríklad stop nenávisti, či pochovajme fašizmus, prešla od zámockej na Námestie SNP. Pochod organizovala iniciatíva Inakosť a od politickej scény žiadali jednoznačné odsúdenie tejto tragickej udalosti. Od vlády žiadajú konkrétne kroky, aby sa podobným útokom zamedzilo. Pred davom ľudí vystúpila okrem iných aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Prepáčte. Mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych. Prepáčte, že niektorí z vás sa na Slovensku nemôžete cítiť bezpečne. Mrzí ma, že ako členovia, ako ľudia z komunity LGBTI sa cítite stále na Slovensku neprijatí. Patríte sem. Ste pre našu spoločnosť hodnotní," vyjadrila sa na pochode prezidentka Zuzana Čaputová.

Na znak úcty zosnulým mladým mužom, ktorí boli zavraždení pri útoku na Zámockej ulici, horela na Bratislavskom hrade pomyselná sviečka. Aj po samotnom pochode ľudia v menších skupinkách stále prichádzali pred podnik, kde zapaľovali sviečky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy