Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pokračuje hlavné pojednávanie v tzv. veľkej kolkovej afére
Zdielať na

Pokračuje hlavné pojednávanie v tzv. veľkej kolkovej afére

Zdroj: JOJ.sk/ilustračné

Predseda senátu ho vo februári pre veľký počet svedkov, ktorých treba vypočuť, odročil.

V pondelok a v utorok bude na Krajskom súde v Bratislave pokračovať hlavné pojednávanie v tzv. veľkej kolkovej afére. Predseda senátu ho vo februári pre veľký počet svedkov, ktorých treba vypočuť, odročil.

Ako uviedol hovorca KS Pavol Adamčiak, počas nasledujúcich dvoch dní by malo pred senát predstúpiť deväť svedkov.

Na poslednom pojednávaní mali vypovedať piati svedkovia, jeden sa na súd nedostavil. Vypovedal ale znalec z Kriminálno-expertízneho ústavu, ktorý sa vyjadril k prístrojom na falšovanie kolkov a k falošným kolkom. Medzi svedkami bol aj bývalý príslušník vyšetrovacieho tímu, ktorý bol prítomný pri zaistení a dokumentovaní falošných kolkov.

Celá kauza je ešte z roku 1993. Podľa obžaloby gang vyrobil 91 000 falošných tisíckorunových kolkov v čase, keď štát pripravoval výmenu peňazí. Kolky chceli obžalovaní použiť na označenie bankoviek. Šiestich páchateľov polícia zadržala v novembri 1993 aj s falošnými kolkami.

Hlavný obžalovaný Peter R. sa pred súdom vyjadril, že sa cíti byť nevinný a v celej kauze vystupoval iba ako sprostredkovateľ. V kauze ako svedkovia figurujú aj známe mená ako Vladimír Mečiar, Jozef Tuchyňa či Vladimír Masár.

Zdielať na

Najčítanejšie správy