Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sťažností pred komunálnymi voľbami sú desiatky, týkajú sa aj Ftáčnika
Zdielať na

Sťažností pred komunálnymi voľbami sú desiatky, týkajú sa aj Ftáčnika

BRATISLAVA / Ústredná volebná komisia rieši desiatky podnetov. A to pred sobotňajšími komunálnymi voľbami. Kandidát na starostu bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice Martin Halás napríklad poukázal na neférovú kampaň primátora Milana Ftáčnika a súčasnej starostky Alžbety Ožvaldovej.

Halás tvrdí, že jeho kampaň je založená na osobnom kontakte s obyvateľmi Podunajských Biskupíc. Počas nej nechcel vynechať ani návštevu seniorov v domove dôchodcov, ktorého zriaďovateľom je Magistrát hlavného mesta.

"V utorok som telefonoval s pani riaditeľkou, či by bolo možné zariadenie navštíviť. Odkázala ma na zriaďovateľa, ktorým je hlavné mesto Bratislava. Riaditeľ kancelárie primátora Ľuboš Andrássy ma informoval o plošnom zákaze volebných aktivít v sociálnych zariadeniach," uviedol vo svojej sťažnosti.

Starostka so súhlasom Magistrátu

Martin Halás tvrdí, že sa preto rozhodol zariadenie navštíviť zariadenie a informovať riaditeľku o zákaze. Zároveň chcel vedieť, či seniorov nenavštívila jeho protikandidátka a súčasná starostka Alžbeta Ožvaldová.

Riaditeľka ho mala informovať o tom, že starostka bola v domove dôchodcov so súhlasom Magistrátu.

"K zariadeniu sociálnych služieb Gerium na ulici Pri trati 47 v Podunajských Biskupiciach som prišiel o pol jedenástej dopoludnia. Na moje počudovanie stálo pred budovou auto starostky Alžbety Ožvaldovej aj auto primátora Milana Ftáčnika," tvrdí Halás.

Auto, ktoré má patriť podľa sťažovateľa primátorovi Milanovi Ftáčnikovi:

Martin Halás

Porušenie rovnosti?

Okrem nich mali navštíviť zariadenie aj súčasní poslanci mestského zastupiteľstva Izabela Jégh a Milan Černý, ktorí kandidujú za poslancov mestského zastupiteľstva.

"Mám za to, že bola týmto porušená rovnosť prístupu k nám, kandidátom za starostu Podunajských Biskupíc a zároveň informovanosť obyvateľov tohto zariadenia," dodal v sťažnosti Halás.

Marenie volieb

"Ústredná volebná komisia intenzívne prerokováva každú jednu sťažnosť, či už nespokojných kandidátov, alebo k ovplyvňovaniu volieb," povedal predseda ÚVK František Tanko. Podnetov má na stole niekoľko desiatok.

SITA

Členovia Ústrednej volebnej komisie sa stretli aj s ľuďmi z Púchova, ktorí sa chceli vyjadriť k svojej sťažnosti. Podnet sa týka podozrenia z marenia volieb zo strany súčasného primátora. Ako uviedol Tanko, komisia v stredu prijala v tejto veci uznesenie, ktorým prípad postupuje na prešetrenie prokuratúre.

Nedostatok kandidátov

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky volíme 15. novembra.

Výzva prezidenta Andrea Kisku:

Voľby predstaviteľov 2 926 obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí sa neuskutočnia všade. Pre nedostatok kandidátov si v 14 obciach nezvolia celé zastupiteľstvo, v piatich obciach nebudú voliť starostu a v troch z nich ani poslanecký zbor.

V týchto obciach sa voľby budú opakovať. Voliť môže približne 4,4 milióna obyvateľov. Volia aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Podľa ministerstva vnútra je ich približne 61 500.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy