Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
V sobotu sa otvárajú brány múzeí a galérií. V noci
Zdielať na

V sobotu sa otvárajú brány múzeí a galérií. V noci

SLOVENSKO / Noc v sobotu 17. mája bude po celom Slovensku patriť po desiaty raz múzeám a galériám. Svoje brány otvoria pre návštevníkov do neskorých hodín v rámci celoeurópskeho projektu Noc múzeí a galérií.

Múzeá a galérie pripravili na tento deň nielen sprevádzané prehliadky expozícií, ale aj špeciálne programy a zaujímavé aktivity. Okrem prehliadky aktuálnych expozícií a výstav v netradičných nočných hodinách umožnia zariadenia návštevníkom nahliadnuť do depozitárov, pripravia ukážky reštaurovania, nočné strašidelné i menej strašidelné prehliadky, besedy, koncerty či autorské sprevádzania výstavami.

"Podujatia chcú vtiahnuť návštevníka do diania a snažia sa ukázať to, čo nie je bežné. Ide o veci, ktoré ľudia nemôžu bežne vidieť,“ poznamenal Peter Hyross. Novinkou je podľa Podušelovej tiež burza hudobných nosičov, ktorú pripravilo Hudobné múzeum na Žižkovej ulici v Bratislave.

Poklad strieborných mincí

"Ľudia budú mať tiež možnosť prvýkrát vidieť najväčší poklad strieborných mincí, ktorý bol nájdený v Devínskej Novej Vsi v Bratislave. Ide o viac ako 10-tisíc strieborných mincí, ktoré budú po prvý raz vystavené v múzeu na Bratislavskom hrade len počas tohto podujatia,“ vysvetlila.

"Hrady, zámky a kaštiele sú najnavštevovanejšími objektami vôbec, no počas nočnej akcie to platí dvojnásobne. Záleží samozrejme aj od veku a pohlavia návštevníkov, ktorí sa o exponáty zaujímajú," hovorí Iveta Kaczarová zo Zväzu múzeí na Slovensku.

Vláčik

Určite si nenechajte ujsť hrady ako - Červený kameň, Bratislavský hrad, Bojnický Zámok či Oravský hrad.

Počas celého dňa bude po Bratislave bezplatne premávať medzi vybranými múzeami vláčik, ktorý bude voziť záujemcov, aby rýchlejšie absolvovali svoju trasu a videli z múzeí a galérií čo najviac.

Okrem toho si budú môcť návštevníci oddýchnuť v oddychovej zóne pri Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží, kde bude pripravená zóna s tulivakmi a ochutnávkou kávy.

Sviatok

"Táto noc je pre nás múzejníkov sviatkom, keď môžeme verejnosti pripomenúť, že sme tu pre ľudí, pre spoločnosť a v prospech verejnosti ochraňujeme naše kultúrne pamiatky," poznamenala námestníčka generálneho riaditeľa SNM pre odborné činnosti Gabriela Podušelová. Ako dodala, organizátori sa tešia, že v túto noc sú múzeá a galérie atakované oveľa viac, ako v iné dni. Noc múzeí a galérií je podľa jej slov čas, keď inštitúcie otvárajú aj svoje skryté komnaty a ukazujú skrytú stránku svojej činnosti.

Podujatie je podľa predsedu Zväzu múzeí na Slovensku Petra Hyrossa nocov nocí pre slovenské múzeá a galérie. Zapája sa doň celé Slovensko, spolu 117 inštitúcií zo 60 miest z celej krajiny.

Pozrite si krátky zostrih z minuloročnej akcie:

Vstupné 

"Znamená to, že takmer v každom meste, kde sa nachádza zariadenie, ako je múzeum či galéria, sa kolegovia zapojili," priblížil. Vstupné do inštitúcií bude v Bratislave a v Košiciach dve eurá pri prvom vstupe, v Trenčíne euro. Ako však upozornila Podušelová, múzeá a galérie budú podľa svojich otváracích hodín prístupné od rána, no program v súvislosti s podujatím sa začne až o 13:00, niekde o 16:00.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy