Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Prešovské múzeum vysolilo za upratovanie 12 000 €
Zdielať na

Prešovské múzeum vysolilo za upratovanie 12 000 €

PREŠOV / Historický sklad soli v prešovskom Solivare čaká na európske peniaze a lepšie časy. Medzitým je vydaný napospas osudu. Slovenské technické múzeum sa snaží dbať aspoň o jeho čistenie. Na upratovanie štátom chránenej ruiny objednalo čistenie za tisíce eur.

Podozrivá faktúra

Sklad soli v prešovskom Solivare je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá už roky čaká na rekonštrukcie. Zatiaľ sa však nedočkala a naposledy sa v nej iba upratovalo. Faktúra, ktorú múzeum vydalo upratovacej firme, je však nanajvýš podozrivá.

Nič netušiaci správca

V prvom rade o upratovaní nevedel ani správca pamiatky Marek Duchoň. Tvrdí, že upratovali na vlastnú päsť a za vlastné zdroje kvôli bezpečnosti. O to väčšie je potom prekvapenie medzi faktúrami múzea z roku 2013.

Súkromnej firme zaplatili takmer 12 000 €. Na faktúre je vypísaný zoznam služieb, ktoré mala súkromná firma vykonať. Medzi nimi uviedli napríklad rezanie a likvidáciu drevín na pozemku. Tie sa stále nachádzajú v blízkosti Solivaru.

Riaditeľ chce situáciu riešiť

Za čo potom múzeum firme zaplatilo nemalú sumu? Od spoločnosti, ktorá mala upratovanie vykonať, sa nedalo nič zistiť. Tá je totiž tesne pred konkurzom. "Aj sme to riešili tak, že sme to rezali, ale to viete, ono to dorastie," vysvetlil absenciu výsledkov upratovania námestník riaditeľa múzea Slavomír Jenčík.

Niektoré dreviny majú aj niekoľko metrov. Je jasné, že za ten čas by takto rýchlo vyrásť nedokázali, a tak vysvetlenie námestníka nestačí ani samotnému riaditeľovi Eugenovi Labaničovi.

Ten je rozhodnutý dať všetko preveriť a v prípade nutnosti vyvodiť nekompromisné dôsledky. "Som sklamaný. Od mojich ľudí očakávam aj dôveru, pretože bez nej sa pracovať nedá," vyjadril sa Labanič.

Téme sa venuje reportér Vladimír Jurek. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články