Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pripravte sa! Matovičovci chystajú megareferendum
Zdielať na

Pripravte sa! Matovičovci chystajú megareferendum

BRATISLAVA / Obyčajní ľudia okolo Igora Matoviča chcú zorganizovať megareferendum. Otázky chcú tvoriť aj s občanmi. Pokojne sa môže stať, že na hlasovacom lístku bude až 30 otázok. Doterajšie skúsenosti s neplatnými všeľudovými hlasovaniami ich neodradili.

Občania vytvoria otázky

Na Slovensku bolo doteraz sedem referend, avšak platné bolo len jedno. V roku 2003 ľudia odhlasovali náš vstup do Európskej únie. Obyčajní ľudia si však myslia, že tentoraz to môže byť úspešné.

A to aj preto, že občania sa budú môcť podieľať už na navrhovaní otázok. Snaha je teda spoločne vytvoriť zoznam dôležitých tém. "Skúsiť do rozhodovania o veciach verejných vtiahnuť čo najviac ľudí," informuje poslanec Jozef Viskupič.

Musia zohnať 350 tisíc podpisov

Podľa Obyčajných ľudí ide o to, aby voliči mohli byť aktívni v priamej demokracii častejšie, ako iba raz za štyri roky. "Väčšina politikov má túto tendenciu, že dajte nám na 4 roky hlas a viac sa nestarajte," myslí si poslanec Igor Hraško.

Žiadne konkrétne termíny si obyčajní nedávajú. V prvej fáze chcú zhromaždiť otázky, ktoré by napokon mohli byť na hlasovacom lístku. "Keď to bude 20 otázok, bude 20, keď to bude 25, bude 25. Jednoducho, my si berieme na triko, že vysvetlíme ľuďom každú jedno otázku," hovorí poslanec Matovič. 

No a keď už bude presný zoznam otázok, tak začnú zháňať nevyhnutný počet minimálne 350 tisíc podpisov od ľudí, aby referendum mohlo byť vyhlásené. "Je úplne ideálny príklad Švajčiarsko. Už vyše sto rokov funguje na systéme referend," dodáva Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy