Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pri rodinnom dome sa prepadla cesta. Hrozilo aj poškodenie plynovodu
Zdielať na

Pri rodinnom dome sa prepadla cesta. Hrozilo aj poškodenie plynovodu

ŽILINA / Magistrát Žiliny vyhlásil vo svojej mestskej časti Budatín mimoriadnu situáciu. Dôvodom je zosuv svahu a veľké poškodenie tamojšej ulice. Nachádzajú sa pod ňou inžinierske siete - plynovod aj vodovod. A preto mesto začalo ihneď konať.

Cesta sa zrazu prepadla

Cesta sa prepadla v žilinskej mestskej časti Budatín, medzi rodinnými domami. "Zrazu bác, jedno ráno som sem prišiel, bolo to úplne vysypané," uviedol majiteľ priľahlého domu Milan Nemček. "V dôsledku zosuvu pôdy sa nám porušila komunikácia a vypadla nám jedna stena priľahlého domu v pivničných priestoroch," informoval vedúci krízového oddelenie mesta Žilina Lukáš Čierňava.

Tesne pri starom dome sa objavila veľká diera. Majiteľ vraví, že si predtým všimol, ako sa postupne posúval kamenný múr v jeho pivnici. "Začala sa mi tá stena odúvať. Začal som kopať vnútri základy, ale nestihol som, proste sa to zosypalo," dodal Nemček.

"Následne, ako sa išlo múr opravovať, sa podkopala komunikácia a spôsobil sa prepad," povedal poslanec Mestského zastupiteľstva Žilina za mestskú časť Budatín Jozef Augustín. "Táto chalupa bola postavená v roku 1898, nebolo to stavané na to, aby tu bola cesta," pripomenul Nemček.

Bola vyhlásená mimoriadna situácia

Pri vyhlásení mimoriadnej situácie, mesto okamžite zabezpečilo kritický úsek. "Zabránili sme vniknutiu povrchovej vody, kde je porušená komunikácia," povedal Čierňava. "Doniesli sme podpery, ktorými som zabezpečil svoj múr," uviedol Nemček.

Situácia, ktorá nastala, vyžaduje opatrnosť aj preto, že pod poškodeným asfaltom vedie plynové i vodovodné potrubie. "Môžu sa nám porušiť líniové stavby a môže prísť k úniku plynu, alebo vody," poznamenal Čierňava. "Nie je tu teraz možný prejazd vozidiel, môže to spôsobiť problémy hasičom, alebo iným záchranných zložiek," dodal Augustín.

Žilinský magistrát požiadal odborníkov o vypracovanie posudku, ktorý určí aké stavebno-technické opatrenia tu treba urobiť. "Treba, aby sme to zastabilizovali a ďalej sa neposúval ten svah," ukončil Čierňava.

Súvisiace články