Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Chorváti podporili zákaz homosexuálnych sobášov
Zdielať na

Chorváti podporili zákaz homosexuálnych sobášov

ZÁHREB / Vo víkendovom referende Chorváti zablokovali legalizovanie sobášov homosexuálov. Až 65 percent voličov považuje za manželstvo iba zväzok muža a ženy. Referendum v krajine vypísali na základe petície so 700-tisíc podpismi, ktorú zorganizovala skupina "V mene rodiny".

Nízka účasť

Chorváti v nedeľu v referende podľa čiastočných výsledkov podporili zákaz manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Skoro 65 percent voličov odpovedalo kladne na otázku, či má byť manželstvo jedine zväzkom medzi mužom a ženou.

Asi 35 percent sa vyslovilo proti. Referendum sprevádzala nízka účasť, ktorá dosiahla len asi 26,75 percenta. Referendum vypísali na základe petície náboženskej skupiny s názvom V mene rodiny, ktorú podpísalo asi 700 000 ľudí.

Pripravujú zákon

Navrhovatelia v nej žiadajú zmenu ústavy, podľa ktorej nebudú, manželstvá osôb rovnakého pohlavia možné. Aktivisti tvrdia, že takáto zmena ústavy je diskriminačná a chcú sa obrátiť na ústavný súd.

Chorvátska ústava v súčasnosti manželstvo nedefinuje. Krajina neumožňuje sobáše párov rovnakého pohlavia, no stredoľavicová vláda už pripravuje zákon, ktorý povolí homosexuálne partnerstvá.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy