Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vo Vatikáne vládne korupčná a homosexuálna lobby, priznal pápež
Zdielať na

Vo Vatikáne vládne korupčná a homosexuálna lobby, priznal pápež

VATIKÁN / Na popredných miestach vo Vatikáne pôsobí homosexuálna lobby. Povedal to pápež František na minulotýždňovom súkromnom stretnutí s predstaviteľmi Konfederácie rehoľníkov v Latinskej Amerike a Karibiku (CLAR).

Ide o prúd skazenosti

CLAR podľa agentúry AP v utorok potvrdila, že jej predstavitelia si zo súkromnej audiencie u pápeža urobili poznámky. Skupina však vyjadrila ľútosť nad zverejnením poznámok a pápežovi sa ospravedlnila. Dokument vyšiel na čílskej progresivistickej stránke Reflexión y Liberación.

Pápež počas stretnutia uviedol, že v kúrii je veľa svätých ľudí, ale je tam aj "prúd skazenosti". "Hovorí sa o 'gay lobby' - a je to pravda, je tu... Uvidíme, čo sa s tým dá robiť," povedal pápež.

Lombardi sa vyjadrovať nebude

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi na otázky médií reagoval, že audiencia bola súkromná, a teda sa k jej obsahu nebude vyjadrovať. Krátko pred ohláseným odchodom pápeža Benedikta XVI. z úradu informovali popredné talianske médiá, že za jeho odstúpením môže byť nátlak a vydieranie zo strany homosexuálnej lobby pôsobiacej v čelných štruktúrach Vatikánu.

Denník La Repubblica napísal, že podrobnosti o tejto lobby pre Benedikta spracovala trojica kardinálov, ktorá požívala pápežovu dôveru a mala vyšetriť kauzu VatiLeaks - medzi nimi aj slovenský kardinál Jozef Tomko. Správu Benedikt údajne prenechal svojmu nástupcovi. Vatikán vtedy tieto informácie poprel.

Spolieha sa na ôsmich kardinálov     

Františkove poznámky boli zverejnené v utorok v španielčine. Do angličtiny ich preložili autori katolíckeho blogu Rorate Caeli, ktorý údajne čítajú aj vo Vatikáne. Pápež sa na audiencii priznal, že sám nemá príliš dobré organizačné schopnosti, a tak sa pri reforme kúrie spolieha na skupinu ôsmich kardinálov, ktorých za týmto účelom nedávno vymenoval.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy