Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Spoločná olympiáda Slovenska a Poľska? Poliaci chcú referendum
Zdielať na

Spoločná olympiáda Slovenska a Poľska? Poliaci chcú referendum

KRAKOW / Vyzerá to tak, že spoločná kandidatúra na Zimné olympijské hry v roku 2022 Slovenska s Poľskom je ohrozená. Tentoraz sa búria Poliaci. Založili občiansku iniciatívu s názvom "Krakow proti olympiáde", ktorá už zozbierala tisíce podpisov na petíciu za vypísanie referenda.

Poliaci chcú referendum

"V súvislosti s organizáciou zimnej olympiády 2022 a jej ekologických, spoločenských a ekonomických dôsledkov vás žiadame o usporiadanie referenda, v ktorom by každý obyvateľ krakowa mohol slobodne vyjadriť svoj názor.“ Približne toto sa píše v otvorenom liste, ktorý sa po Poľsku šíri veľkou rýchlosťou.

Jeho cieľ je podľa autorov veľmi jednoduchý. Chcú, aby mal každý možnosť slobodne sa vyjadriť k otázke olympiády. "Posledné slovo by mali mať obyvatelia a ešte predtým by mali mať informácie o tom, koľko to bude stáť a čo sa stalo v iných mestách, ktoré takéto olympiády organizovali, často to bolo tak, že tie mestá ostávali veľmi zadĺžené," myslí Tomasz Leśniak zo združenia Krakow proti olympiáde.

Podpisy z celého Poľska

To sa nepáči mnohým obyvateľom Krakowa a tak sa rozhodli zorganizovať petíciu za vyhlásenie referenda. To podporujú vraj aj mestskí poslanci. "Zbierame podpisy aj z celého Poľska, pretože tie peniaze 21 miliard zlotých, to sú peniaze všetkých Poliakov," hovorí Leśniak.

"Ťažko povedať, či musíme urobiť referendum za dva milióny zlotých, alebo existuje iný spôsob ako poznať reakciu ľudí. Samozrejme treba brať v úvahu to, že to referendum bude, závisí to od dohody,"
uviedol Boguslaw Kosmider, predseda Mestského zastupiteľstva Krakow.

Ak by sa vyjadrili obyvatelia Krakowa proti, znamenalo by to v celkovom meradle odstúpenie od kandidatúry na olympijské hry. "Myslím, že áno. Olympiáda by tu mala byť. Otázkou je, kto za to zaplatí," hovorí obyvateľ Krakowa.

Poliaci za, Slováci pol na pol

Podľa miniprieskumu TV JOJ sme zistili, že viac ako dve tretiny Poliakov by nielenže podporilo túto myšlienku, ale rovnako by aj súhlasili s konaním takýchto spoločných olympijských hier.

Na Slovensku je to predsa len o niečo zložitejšie. Kým jedna polovica opýtaných túto olympiádu podporuje, druhá ju zase nechce. Hlavným dôvodom prečo nie, majú byť vraj financie. "Finančne by to bolo zložité," myslí si obyvateľka Vysokých Tatier.

Ako teda referendum v Krakowe dopadne a či sa vôbec zrealizuje nie je jasné. Poliaci nám ale napriek tomu posielajú jasný odkaz. "Dôležité by bolo zistiť a počúvať, čo si o olympijských hrách myslia Slováci," dodáva Leśniak.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy