Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Aj osadníci chcú mať názov dediny vo svojej reči
Zdielať na

Aj osadníci chcú mať názov dediny vo svojej reči

PAVLOVCE NAD UHOM / Na východnom Slovensku sme našli dediny, ktoré sú označené dvomi tabuľami, na ktorých je napísane úplne to isté. Túto raritu si nezriedka všimnú aj zahraniční turisti, ktorí to akosi nevedia pochopiť. Rovnako sú na tom aj ľudia, ktorých sa to najviac týka.

Rómsky je to tak isto

Značky na modrom podklade hovoria o tom, že v dedine žije väčšia národnostná komunita. Tá má nárok na názov obce vo svojom jazyku. "V obciach, kde je taká národnostná menšina viac ako 20 percent, tieto tabule vsádzali," informuje starostka obce Pavlovce nad Uhom, Mária Dufincová. 

Kým maďarčina, nemčina, ukrajinčina či rusínčina vyzerá originálne, tabuľky v rómštine sú na výsmech. Názov dediny je totiž vždy ten istý ako slovenský, keďže iná rómska alternatíva pomenovania neexistuje.

Nemá to vôbec zmysel

"Podľa ľudí, podľa reakcií našich občanov, obyvateľov, to vôbec nemá zmysel," dodáva Dufincová. Na Slovensku je takto označených 22 dedín. Ľudia, ktorých sa to týka hovoria, že ide o zbytočne vyhodené peniaze. "Kto toto vymyslel," pýtajú sa občania dediny.

"Zákon nezakazuje umiestnenie takýchto tabúľ, ak je názov rovnaký," informuje hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Soňa Jakešová.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy