Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ako si správne vybrať veľkosť kolieskových korčúľ?
Zdielať na

Ako si správne vybrať veľkosť kolieskových korčúľ?

Vo svete kolieskových korčúľ existujú rôzne veľkostné štandardy, ktoré sa môžu líšiť nie len medzi značkami, ale aj medzi jednotlivými modelmi. Z tohto dôvodu nie je vždy možné spoliehať sa na bežné číslovanie obuvi pri výbere korčúľ.

Základné poznatky o veľkostiach korčúľ

Niektoré značky môžu mať tendenciu vyrábať korčule väčšie alebo menšie, čo si vyžaduje osobné vyskúšanie alebo konzultáciu s veľkostnými tabuľkami výrobcu. Dôležité je si uvedomiť, že korčule, ktoré sú príliš veľké, môžu spôsobiť nestabilitu a zvýšené riziko zranenia, zatiaľ čo príliš tesné môžu viesť k bolesti a nepohodliu. Veľký výber značkových pánskych aj dámskych korčúľ nájdete na e-shope Sportano: https://sportano.sk/inline-korcule. Vyberie si naozaj každý!

Meranie nohy a výber správnej veľkosti

Meranie nohy je základným krokom k nájdeniu kolieskových korčúľ, ktoré perfektne padnú na vašu nohu. Noha by mala byť zmeraná na konci dňa, keď je pravdepodobne mierne opuchnutá z bežnej aktivity, čo zabezpečí, že korčule budú pohodlné aj po dlhšom používaní. Meranie by malo byť presné, a keď máte svoje meranie hotové, je dôležité sa riadiť aktuálnymi veľkostnými tabuľkami odporúčanými výrobcami korčúľ. Tieto tabuľky zohľadňujú nielen dĺžku, ale aj šírku nohy, čo je rovnako dôležité pre optimálny fit.

Výber podľa typu korčuľovania

Výber správnej veľkosti korčúľ sa líši v závislosti od typu korčuľovania. Rekreační korčuliari môžu preferovať viac pohodlia a menej stiesnený fit, čo im umožňuje dlhšie jazdy na korčuliach bez nepohodlia. Naopak, korčuliari, ktorí sa venujú rýchlostnému alebo pretekovému korčuľovaniu, potrebujú úzke a presné priliehanie, ktoré maximalizuje prenos energie a kontrolu nad korčuľami. Správny fit je kľúčový pre zabezpečenie, že korčule budú reagovať podľa očakávaní pri rôznych manévroch. Na rekreačné korčuľovanie pre dámy môžeme odporučiť dámske korčule FILA, ktoré nájdete na tomto linku: https://sportano.sk/valceky-fila/damske-kolieskove-korcule-fila.

Pozor na modely a materiály

Materiály, z ktorých sú korčule vyrobené, majú významný vplyv na ich pohodlie, odolnosť a výkon. Tvrdé plastové škrupiny poskytujú vynikajúcu podporu a sú ideálne pre agresívne korčuľovanie, zatiaľ čo mäkšie tkané materiály môžu ponúkať viac pohodlia a lepšiu priedušnosť pre rekreačné korčuľovanie. Zvážte svoje preferencie a typ korčuľovania, keď rozhodujete o materiáloch, pretože správny materiál môže zvýšiť celkovú spokojnosť s výberom korčúľ.

Skúšanie a kontrola pohodlia

Keď skúšate korčule, uistite sa, že ich testujete s ponožkami, ktoré budete pri korčuľovaní nosiť, aby ste mali realistický obraz o tom, ako budú korčule sedieť. Venujte pozornosť tomu, ako korčule sedia na vašom chodidle, členku a v oblasti oblúka. Pohybujte nohou v korčuli, aby ste zistili, či existujú oblasti, kde cítite tlak alebo trenie, ktoré by mohli viesť k nepohodliu alebo dokonca k zraneniam počas dlhších jázd.

Správny výber veľkosti a typu kolieskových korčúľ je základom pre zabezpečenie, že vaše korčuľovanie bude nielen zábavné, ale aj bezpečné a efektívne. Nezabúdajte však aj na bezpečnosť a ochranu najrizikovejších partií pri prípadnom páde. Širokú ponuku chráničov nájdete na webe Sportano: https://sportano.sk/chranice-na-inline-korcule. Prevencia zranení a odrenín by mala byť na prvom mieste každého správneho korčuliara. Tak neváhajte a hor sa na korčule!