Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Osadníci z Kojatíc pôjdu do vlastného, pomôžu aj sami
Zdielať na

Osadníci z Kojatíc pôjdu do vlastného, pomôžu aj sami

KOJATICE / V skromných príbytkoch a na cudzom pozemku. Takto žije väčšina obyvateľov chudobných osád. V obci Kojatice (okr. Prešov) to plánujú zmeniť. Nové bývanie si musia budúci majitelia zaslúžiť. Nielenže si vysúkajú rukávy, ale siahnu aj do vlastných vreciek.

Žiadny luxus ich nečaká

Domčeky, ktorú budú čoskoro obývať osadníci z Kojatíc nie sú žiadnym luxusom. Ale sú murované a zastrešené a o rozmeroch väčšej izby. Do miestnosti pribudnú aj piecka a komín.

"Keď je niekto veľmi chudobný veríme, že môže mať vlastný domček. Ale bude to veľmi jednoduchý domček. Napríklad aj na úkor toho, že bude mať suché WC," hovorí koordinátor projektu Michal Sládek.

Zmyslom projektu je však niečo iné. Nie je to zadarmo. Zatiaľ sa našli traja. Tí boli ochotní nielen priložiť ruku k dielu, ale sa aj na tom finančne podieľať. "Už sa ukazuje, že aj ďalšie rodiny sa začínajú mať záujem," tvrdí Sládek.

Preverovali si, či vedia splácať

Každého kto prejavil záujem o modernejšie bývanie si spočiatku dobre preverili. Aby dokázal, že vie splácať musel najprv ukázať, ako vie sporiť. Autori projektu sú presvedčení, že toto je jedno z riešení ako dostať Rómov z biednych chatrčí. Nie ako iné hromadné projekty sociálneho bývania, kde podľa nich je takmer všetko zadarmo a pre všetkých.

Tu šancu dostane len ten, kto si ju zaslúži. A hlavne je na očiach ostatných a môže byť pre nich príkladom. "Každé riešenie, ktoré berie nejakú skupinu ľudí ako jednoliatu a vlastne narazí na to, že tá skupina jednoliata nie je. Niektoré rodiny sú šikovnejšie, ambícioznejšie, niektoré majú problémy," dodáva koordinátor projektu.

Téme sa venuje reportér Vlado Jurek. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy