Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nechajte nám sviatok Sedembolestnej Panny Márie! Veriaci sa búria
Zdielať na

Nechajte nám sviatok Sedembolestnej Panny Márie! Veriaci sa búria

Budeme mať o jeden sviatok menej? Téma je stále horúca, no oficiálna, jednoznačná a konečná odpoveď stále visí vo vzduchu. Najmä u veriacich vyvoláva návrh na zrušenie, respektíve presunutie sviatku, veľký ohlas. Nie však v pozitívnom slova zmysle. Boj pokračuje...

Považujú to za podraz

Snaha Róberta Fica presadiť zrušenie štátneho sviatku je naozaj intenzívna. Na jeho pokyn navštívil minister zahraničných vecí Vatikán, no ten návrh neodmietol. Minister Lajčák hovoril so sekretárom svätej stolice. Vatikánska strana je otvorená komunikovať o dočasnej zmene platného režimu slávenia cirkevných sviatkov.

Pre všetkých ľudí by to znamenalo, že  počet platených sviatkov by sa na Slovensku  znížil. Fico je presvedčený, že sa touto cestou naplní štátna kasa. Na opačnej strane však stojí 120 tisíc veriacich, ktorí tento krok považujú za obrovský podraz.

Vraj portugalský vzor

Podľa slov hovorkyne predsedu vlády, Beatrice Hudákovej „táto téma ešte stále nie je uzatvorená a bude sa rozoberať na úrovni rozhovorov so sociálnymi partnermi vlády. Navyše o dočasnosti takéhoto presunu, podľa vzoru Portugalska.“

To, či pôjdeme portugalskou cestou, alebo sa všetko vráti do starých zabehnutých koľají, ukáže čas. V každom prípade nespokojnosť veriacich je natoľko silná, že sa bez boja tak ľahko nevzdajú.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy