Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Dnes slávime sviatok Sedembolestnej Panny Márie
Zdielať na

Dnes slávime sviatok Sedembolestnej Panny Márie

Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Jeho slávenie určil na piatok pred Kvetnou nedeľou pápež Benedikt XIII

Sviatok „siedmich bolestí" blahoslavenej Panny Márie rozšíril na celú Katolícku cirkev pápež Benedikt XIII. v 18. storočí a jeho slávenie určil na piatok pred Kvetnou nedeľou. Už predtým, v stredoveku, sa pri bohoslužbách často pripomínali duchovné bolesti Kristovej Matky, a to najmä v Nemecku. Pápež svätý Pius X. dal v roku 1913 sviatku terajší dátum.

TASR/Vladimír Benko

Za sedem Máriiných bolestí sa počítajú niektoré známe biblické udalosti: Simeonovo proroctvo o živote Ježiša a jeho Matky, útek do Egypta, strata dvanásťročného Ježiša v chráme, stretnutie Ježiša s Máriou na Krížovej ceste, státie pod krížom; mŕtvy Ježiš v jej lone, pochovanie Ježiša.

Najznámejším pútnickým miestom na počesť Sedembolestnej Panny Márie na Slovensku je národná bazilika minor v Šaštíne, ktorú v roku 1995 navštívil aj pápež Ján Pavol II. a kde si každoročne Slováci počas púte vyprosujú na príhovor Bolestnej Matky Božie požehnanie.

Podľa evanjelických kresťanov je Mária príklad a vzor viery, no neuctievajú si ju a ani sa k nej nemodlia, aj preto sa v ich kalendári dnešný sviatok nenachádza. Na Slovensku je 15. september dňom pracovného pokoja.

Zdielať na

Najčítanejšie správy