Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Viete, čo robiť v prípade streľby? Bezpečnostný analytik radí
Zdielať na

Viete, čo robiť v prípade streľby? Bezpečnostný analytik radí

SLOVENSKO / Atentát na premiéra Roberta Fica, či krvavá streľba na Obchodnej ulici v Bratislave. Obe tieto udalosti sa stali na verejnom priestranstve, v prítomnosti ľudí. Zisťovali sme, ako sa v podobných nebezpečných situáciách zachovať.

K atentátu v Handlovej došlo krátko po tom, ako sa premiér Robert Fico priblížil a podal ruku svojim priaznivcom. Aj napriek tomu, že strelec Juraj Cintula na neho vystrelil 5 rán, ľudia v jeho blízkosti ostali stáť na mieste. "Človek reaguje skôr inštinktívne, pudovo, zachovávajú sa u nás také staré inštinkty. Niektorí ľudia zamrznú, ponevierajú sa na tom mieste, hoci by dávno mali zmiznúť," vysvetľuje psychológ Dušan Kešický.

"Vznikla taká paradoxná situácia, že namiesto toho, aby odchádzali z toho miesta, tak oni si nakrúcali toho človeka na mobil. Nad tým strachom, ktorý sa ani nestihol dostaviť, zvíťazila zvedavosť," hovorí bezpečnostný analytik Radovan Bránik. Niektorí z civilistov sa dokonca podieľali aj na zneškodnení útočníka. "Určite nie je dobrý nápad nahradzovať funkciu štátnych zložiek a nejakým spôsobom atakovať páchateľa. Boli sme tam svedkami v zvukových stopách, že mu vulgárne nadávali a niektorí mali dokonca tendenciu na neho zaútočiť," pokračuje analytik. 

Odborník upozorňuje, že v podobných prípadoch je potrebné myslieť predovšetkým na vlastnú bezpečnosť

Prvým a nesmierne dôležitým krokom je vzdialiť sa od miesta činu. "Mať prehľad čo sa deje, keď odchádzam, buď sa obzerám alebo z toho miesta cúvam. Ak dochádza k streľbe, beh je logický," opisuje bezpečnostný analytik. 

Pri streľbe na verejnosti je tiež dôležité ustrážiť si ruky. A teda v krízových momentoch nesiahať pod oblečenie a tiež nedržať ruky za chrbtom. "Kľúčový parameter, ktorý vo vnímaní tých bezpečnostných zložiek rozhoduje je, či vám vidia na ruky a či v nich nemáte predmet, ktorý by mohol byť použitý ako zbraň," uvádza analytik. 

Následne je potrebné vyhliadnuť si prvú možnú prekážku, ktorá by mohla znížiť riziko zasiahnutia. Na vlastnej koži to zažilo aj mladé dievča, ktoré pred piatimi rokmi na Obchodnej ulici omylom postrelili. Muži zákona vtedy prenasledovali útočníka, ktorý bodol colníka, zranil policajta a v uliciach Bratislavy vykrikoval, že všetkých zabije. Policajti ho postrelili, no nešťastne zasiahli aj mladú študentku.

"Bezpečnostné zložky reagujú a nemôžu sa dostatočne pripraviť, takže je istá miera rizika, že dôjde k poraneniu alebo smrti civilnej osoby, ktorá nie je páchateľom, úplne sa to vylúčiť nedá," uzatvára analytik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy