Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V Tatrách máme 950 kamzíkov, vyše 1 000 svišťov a jednu ovcu
Zdielať na

V Tatrách máme 950 kamzíkov, vyše 1 000 svišťov a jednu ovcu

V utorok sa na území Tatranského národného parku konalo pravidelné sčítanie kamzíkov. Nám sa ale podarilo aj niečo navyše. Po prvý raz sa v reportáži objaví už pomaly legendárna obyvateľka Batizovskej doliny. Ovca...

Sme čakali, že stretne vlka

Chlapi zo Štátnych lesov TANAPu a ochranári sa rozchádzajú po dolinách. Prečo? Začína sa jesenné sčítavanie kamzíkov. "Počítajú sa preto, aby sme vlastne zistili, či tie mladé prírastky prežili až do jesene," povedal Igor Cpin zo Štátnych lesov TANAPu.

Počet kamzíkov sa teraz pohybuje okolo 930-950, čo je oproti 90-tym rokom výborné číslo. Nás ale okrem kamzíkov ešte zaujímal jeden tvor. Už takmer mýtický. Ovca spod Gerlachu. Nájsť ju nie je jednoduché. "Sme čakali, že ju stretne rys, alebo vlk a zatiaľ prežíva," tvrdí Peter Vrarník zo správy TANAPu.

Je plachá a statná

Musíte sa k nej približovať ako k divej. Je plachá a statná. Nosí v sebe dajakú tatranskú hrdosť. Preberá aj kamzíčie pohyby. Ťažko povedať, aký bude mať osud, ale zatiaľ platí, že máme asi 950 kamzíkov, viac ako 1 000 svišťov a jednu ovcu. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy