Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Tatrách žije podľa sčítania 950 kamzíkov, menej ako vlani
Zdielať na

V Tatrách žije podľa sčítania 950 kamzíkov, menej ako vlani

Populácia kamzíkov vo Vysokých Tatrách sa podľa výsledkov posledného sčítania mierne zmenšila. Zoológovia ale zistili väčší počet mláďat týchto párnokopytníkov. Na slovenskej a poľskej strane pohoria napočítali tento rok 950 kamzíkov. Minulý rok v rovnakom období zaznamenali 967 týchto chránených zvierat.

"Predovšetkým počty novo narodených kamzíkov sú dôkazom, že Kamzík vrchovský tatranský má na oboch stranách Tatier veľmi dobré prírodné podmienky. K nárastu počtu mláďat prispelo tohtoročná teplá jar bez snehu, ako aj starostlivosť ochrana," tvrdia predstavitelia Tatranského národného parku.

Väčšina kamzíkov na slovenskej strane

Zoológovia napočítali 178 mláďat kamzíka, čo bolo o 29 viac než minulý rok. Z celkovej kamzičej populácie v Tatrách žije väčšina na slovenskej strane. Ide presne o 675 kamzíkov, vrátane 103 mláďat. Nie je vylúčené, že ich skutočný počet je vyšší, pretože prvé tohtoročné sčítanie sprevádzalo nepriaznivé počasie.

Sčítavanie dvakrát do roka

Sčítanie kamzíkov v Tatrách sa uskutočňuje dvakrát do roka. Stavy týchto zvierat sa po poklese v 90. rokoch minulého storočia, kedy sa pohybovali okolo dvoch stoviek, začali zvyšovať. K obratu zrejme prispelo ich prikrmovanie alebo ostraha pred pytliakmi a kontrola dodržiavania sezónnej uzávierky pohybu vo vysokohorskom prostredí.Vysoké Tatry sú najsevernejšou oblasťou výskytu kamzíkov na svete. Turisti ich môžu pozorovať na Slovensku aj v Nízkych Tatrách. 

Na jar v roku 2011 spočítanie kamzičej populácia v Tatranskom národnom parku potvrdilo pozitívny trend vo vývoji počtu kamzíkov. Napočítali ich tam 967, z čoho bolo 149 mláďat.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sk.wikipedia.org

Súvisiace články

Najčítanejšie správy