Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
40 °C a viac. Takto sa zaručene schladíte...
Zdielať na

40 °C a viac. Takto sa zaručene schladíte...

V pondelok padli podľa jojkárskeho meteorológa Petra Jurčoviča rekordy na celom Slovensku, dokonca už aj v Žiline to bolo 33 °C, okolo Hurbanova, Dudiniec to bolo až 37 °C. To však boli hodnoty z 15.00 hodiny. Neskôr boli ešte vyššie.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

V Aplách prší...

Takéto počasie vo východnej a strednej Európe podmieňuje rozsiahla oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Tento prílev tropického vzduchu ešte podporuje brázda nízkeho tlaku, v ktorej sa nachádza zvlnený studený front. Práve tam sa vyskytujú aj početné búrky, v oblasti Ápl preto v pondelok napršalo 30 až 50 milimetrov zrážok.

Postupne bude chladnejšie a chladnejšie. Dnes by malo byť na západnom Slovensku krásne slnečné počasie, teploty by sa mali vyšplhať až nad 36 stupňov, na strednom Slovensku bude jasno až polooblačno, v Žiline okolo 30 stupňov, v Poprade okolo 27 °C. Búrky sa však môžu vyskytnúť na Orave a v oblasti Tatier.

Recept z Tatier

Takéto vysoké teploty by mali byť až do nedele, treba však rátať už aj s početnými búrkami z tepla. Nižšie teploty pocítia najprv západniari, neskôr už aj východniari. Ďalšia dekáda v júli by mala byť podľa predpovedí chladnejšia.  

Záchranári si tento víkend nevydýchli. Len počas nedele, kedy sa na niektorých častiach územia šplhali teploty k 40 stupňom Celzia, skolabovalo z tepla 126 ľudí, 68 ľudí previezli do nemocnice. "Najviac kolapsov bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Košickom," povedal hovorca operačného strediska záchrannej služby Boris Chmel. 

Horúčavy neobišli ani Vysoké Tatry. Dokonca aj vo výške 2200 metrov je teraz cez deň okolo 20 stupňov. A na slnku ešte podstatne viac. Napriek tomu, náš kolega Jožo Kubáni tvrdí, že túra sa dá prežiť tak, že dole sa vrátite svieži: A to vďaka snehu!

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Žena_fontána_sukňa_tričko_veľmi teplo_horúco_počasie_park

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy