Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Neúnosná situácia. Detské kardiocentrum robí transplantácie v sklade
Zdielať na

Neúnosná situácia. Detské kardiocentrum robí transplantácie v sklade

Lekári z detského kardiocentra si z rúk sponzorov prevzali dva nové prístroje, ktorým sa veľmi tešia. Ale... situácia na oddelení je aj napriek tomu podľa primára neúnosná. Špecializovanú zdravotnú starostlivosť, akou je transplantácia srdca, totiž poskytujú v priestoroch, kde bol donedávna sklad. Aj preto je nutné presťahovanie, no chýbajú financie...

Prístroje sú obrovskou pomocou, ale...

"Dostali sme dva prístroje, ktoré sa používajú na zvlhčenie a ohriatie vzduchu a kyslíka, kde pod vysokým prietokom pomáha malým deťom pri respiračných problémoch. Druhá vec je intenzívne lôžko, ktoré je vyhrievané, a využívame ho pri transporte detí," pochválil sa primár detskej kardiológie v Bratislave Pavol Kunovský.

Vyskúšal si ho aj trojmesačný Viktorko, ktorého čakajú pre jednokomorové srdiečko ešte dve operácie. Primár však aj napriek radosti upozorňuje, že situácia v tomto kardiocentre nie je ideálna.

Transplantácie srdca v skladoch

"Tie priestory, kde žijeme a pracujeme, kde poskytujeme maximálnu intenzívnu starostlivosť, je to bývalý sklad postelí, ktorý bol prestavaný, ale nevyhovuje dnešným špičkovým ťažkým operáciám, kde pacienti s otvorenými hrudníkmi ležia dni, týždne, kde sa robí transplantácia srdca," hovorí.

"Máme veľké problémy. Máme jednu miestnosť pre šiestich pacientov a aj keď majú infekcie alebo sú po transplantácii, tak len jedného vieme izolovať," dodáva k problémom aj primárka Ľubica Kováčiková.

Chýba súhlas vlády

Práve preto je nevyhnutné podľa lekárov aj primárov presťahovanie. O výstavbe nového pavilónu sa hovorí už roky, väčšinu finančných prostriedkov dokonca našetrili. Od začatia ich však delí súhlas vlády, že by zvyšok výstavby dofinancovala.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy