Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V škôlke sa deti tlačia, v škole majú len dvoch žiakov
Zdielať na

V škôlke sa deti tlačia, v škole majú len dvoch žiakov

V niektorých materských školách na východe Slovenska majú detí ako smetí. Viac už prijať nemôžu, lebo by sa nepomestili. Opačná situácia panuje v školách. Detí majú málo a starostovia robia všetko pre to, aby ich naplnili.

Rodičom ponúkajú rôzne výhody, dokonca aj peniaze. Do materskej školy chodí 15 detí, ale záujem je až trojnásobne vyšší. Viac detí však prijať nemôžu, pretože priestory sú také malé, že detičky už teraz musia spať v miestnosti, v ktorej sa hrajú.

Postele majú v triedach

"Máme tam takú herňu, ktorá sa v poobedňajších hodinách mení na spálňu. Prenášajú sa tam postieľky pre deti, kde sa vyspia, a potom znova sa to zloží do jednej strany, do jedného regála," povedal starosta obce Ladomirová Ladislav Bojčík. 

Dvaja žiaci v triede

Kým škôlka v Ladomirovej je plná žiakov, základná škola v neďalekej Breznici je naopak poloprázdna. "V budúcom školskom roku sme očakávali štyroch prvákov, z toho sa prihlásili dvaja žiaci do našej ZŠ, čo sme dosť sklamaní," tvrdí riaditeľka školy Jana Gombitová. 

Starosta Breznice na to, aby zvýšil počet žiakov v škole, ponúkol rodičom úľavy na dani z nehnuteľností, úľavy z poplatkov za odpad a odpustenie stravného. To sa však neujalo, a tak má starosta iné plány.

Zápisné za dieťa 500 €

"Rodič, ktorý mimo trvalého pobytu v obci zapíše dieťa do ZŠ v Breznici a bude ju navštevovať, dostane zápisné vo výške 500 EUR. To by išlo z pokladne obce. Vyčleníme z obecných peňazí i to, že pokryjeme komplet energie a dotácie zo školstva by išli na mzdy pedagogických zamestnancov," vysvetlil riaditeľ školy Slavomír Brendza.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy