Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sestričky s deťmi ostali v šoku. Zvyšovanie do mínusu...
Zdielať na

Sestričky s deťmi ostali v šoku. Zvyšovanie do mínusu...

Zdravotné sestry sú rozčarované, mnohé z nich totiž od 1. apríla budú mať ešte nižšie platy ako doposiaľ! Do počtu odborne odpracovaných rokov sa im podľa nového zákona totiž nebudú započítavať roky, ktoré strávili doma s deťmi. Podľa nich je to podvod.

Sestry vraj o tejto "novinke" v už dávno schválenom zákone netušili. Teda až do dnešného dňa, keď im v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach rozdali isté tlačivá.

Počíta sa iba "čistý čas"...

Do kolóniek musia presne uviesť, kde a ako dlho pracovali - a tiež koľko času strávili na materskej a rodičovskej dovolenke. Tieto roky sa im ale do odbornej ošetrovateľskej praxe nepočítajú. "Keď nám to odrátajú, tak nám plat vlastne nezvýšia, ale znížia," hovorí jedna z dotknutých zdravotných sestier.

Nový zákon zohľadňuje iba "čistý čas", ktorý strávili v zdravotníckej uniforme. Ak teda mala sestra dve deti, s ktorými doma pobudla šesť rokov, namiesto platu za pätnásť odpracovaných rokov jej bude priznaná mzda podľa štvrtého platového stupňa. Príde tak o viac ako 50 eur. Sestry však hovoria o ešte vyšších stratách: "Mzda klesne o 80 až 100 eur."

Ovplyvní to aj príplatky za nadčasy

Od tohto platového základu sa im totiž počítajú aj príplatky za nadčasy či nočné služby. "Sme na to poukazovali, že je to diskriminačné," hovorí prezidentka KSaPA Mária Lévyová. Kontruje jej hovorkyňa MZ SR Katarína Zollerová: "Zákon pripravovalo Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci so Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek. Jeho definitívna podoba je podľa predstáv a odkonzultovaná so Slovenskou komorou sestier."

Niektoré zachráni kolektívna zmluva

Podľa komory sa však nedá výjsť v ústrety každému a niektoré nedostatky zákona si uvedomujú. Už teraz preto majú pripravenú novelu zákona, ktorá by mala proces zvyšovania platov pre sestry očistiť. Nevýhodné odmeňovanie matiek však niektoré sestry obíde. "Ak majú pripravenú kolektívnu zmluvu v zdravotníckych zariadeniach, kde je uvedené, že sa zaratúva v súlade so Zákonníkom práce aj materská, tak materská by sa mala započítavať do odbornej praxe," vysvetľuje prezidentka KSaPA Mária Lévyová.

Pri matkách lekárkach to tak nebolo

Tie, ktorým vďaka zvyšovaniu platy paradoxne znížia, sú pobúrené aj z iného dôvodu. Keď totiž platy zvyšovali lekárom, nikto sa nepýtal, ako dlho boli ženy - matky na materskej dovolenke a pritom absencia lekára v práci je takisto prerušenie odbornej zdravotníckej praxe.

Sestra_zdravotná_sklamanie

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy