Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zvýšenie platov sestrám je podľa odborárov nesystémové riešenie
Zdielať na

Zvýšenie platov sestrám je podľa odborárov nesystémové riešenie

Zvýšiť platy zdravotných sestier v osobitnom zákone pred voľbami je podľa odborov nesystémové riešenie. Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay si myslí, že by ich mal upraviť zákon, ktorý by zároveň garantoval úpravu miezd aj iným zdravotníckym pracovníkom.

Zákonom o platoch sestier sa budú poslanci zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začína v utorok 31. januára. "Nakoľko to nie je finančne kryté a privedie to mnohé zdravotnícke zariadenia, ale aj zariadenia sociálnych služieb do veľkých problémov, určite by bolo vhodné prijať inú právnu normu," povedal dnes Szalay po rokovaní zdravotníckeho výboru v parlamente.

Pred voľbami neurobí žiadna strana ústupok

Zároveň si však myslí, že pred marcovými voľbami neurobí žiadna politická strana ústupový krok. "Rozumiem tejto požiadavke, ale vývoj rokovaní v priebehu 2011 bol odlišný. Najprv prišli sestry so svojou petíciou, lekári išli svojou cestou. Bohužiaľ zdravotnícke profesie sa navzájom oddelili," povedal predseda zdravotníckeho parlamentného výboru Viliam Novotný s tým, že mzdové nároky zdravotníkov sa budú musieť riešiť troma legislatívnymi normami.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová hovorí, že to nie je atypické, keď si svoje záujmy presadzujú jednotlivé skupiny zdravotníkov. "Robia to v severských krajinách, v Austrálii, Izraeli, vzájomne sa počúvajú a podporujú sa," povedala.
Niektoré zdravotnícke zariadenia po prípadnom zvýšení platov sestier podľa odborov zvažujú ich preradenie na nižší stupeň kvalifikácie. "Smeruje to k tomu, že budú hľadať rôzne únikové cesty, aby nemuseli upravovať platy," zdôraznil predseda zväzu.

Zvýšenie platov len sestrám je diskriminačné

Lévyová oponuje, že žiadny riaditeľ zdravotníckeho zariadenia si nedovolí ísť nad rámec zákona. Na výbore vo štvrtok svoje požiadavky na úpravu platov prezentovali aj Slovenská komora fyzioterapeutov a Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov. Tá združuje napríklad sanitárov, záchranárov či dentálnych hygienikov. Zvýšiť platy len sestrám považujú za diskriminačné. Ministerstvo zdravotníctva zriadilo pracovnú skupinu, ktorá sa má zaoberať možnosťou upraviť platy aj iným kategóriám zdravotníkov.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy