Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sestry bojovali aj za lekárov. Ani o tom nevedeli...
Zdielať na

Sestry bojovali aj za lekárov. Ani o tom nevedeli...

Ani o tom nevedeli, ale zdravotné sestry vybojovali boj aj za lekárov. Zákon o ich minimálnych platoch, ktorý v stredu schválila vláda, totiž pomôže aj im. Na základe neho môžu totiž od zamestnávateľov aj lekári žiadať adekvátne zvýšenie.

Sestrám porastie plat už od budúceho mája. Najnižší plat bude 640€ a každé tri roky by mal stúpať. 33-ročná vzdelaná zdravotná sestra by mala mať minimálne 928€.

Štyri stovky nestačia

Tento zákon však podľa ministerstva dáva nárok na vyššie mzdy aj ostatným, teda aj lekárom, ktorí vyššie platy žiadajú medzi svojimi štyrmi požiadavkami. Priemerne by im šiel plat hore o 400 €. Lekári však žiadajú oveľa viac. "1,5 až trojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve," tvrdí Marián Kollár z Lekárskeho odborového združenia. Základný plat lekára by sa tak vyšplhal na 2500 eur v hrubom bez všetkých príplatkov.

Vláda však takéto číslo odmieta. Premiérka Iveta Radičová sa vyjadrila, že nebude doktorom sľubovať to, čo by nevedela splniť. „Bolo by to nezodpovedné,“ uviedla.

Nemocnice sa už neoddĺžia

Premiérka tento týždeň s lekármi hovorila nielen o platoch, ale i o transformácii. Ako uviedla, majú spoločný cieľ, a to zracionalizovať chod slovenských nemocníc. Vláda to chcela uskutočniť prostredníctvom zmeny právnej formy zdravotníckych zariadení, odborári však boli proti, keďže sa obávali možnej privatizácie a konkurzov.

Zmena špitálov na akciovky sa po dlhom úsilí napokon stopla. Po tomto kroku sa podľa najnovších informácií zastavilo aj oddlžovanie nemocníc. Pre denník Sme to potvrdil hovorca ministerstva financií Martin Jaroš. Financmajster Ivan Mikloš stopol financie údajne preto, že ak je zastavená transformácia nemocníc, oddlžovanie nemá logiku. Podľa ministra zdravotníctva však peniaze uvoľniť musí, pretože ho tým zaviazal parlament. Do nemocníc odišlo už 315 miliónov na 35 miliónov eur ešte čakajú.

isifa

Súvisiace články