Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Skvelý zásah slovenských policajtov: Žene dali druhú šancu na život
Zdielať na

Skvelý zásah slovenských policajtov: Žene dali druhú šancu na život

BRATISLAVA / Mestskí policajti zachránili 45-ročnú ženu, ktorá odpadla pri nakupovaní. Pridali sa k oživovaniu a za pomoci život zachraňujúceho prístroja jej dali druhú šancu. Po celý čas bola nápomocná aj operátorka tiesňovej linky.

Začiatkom tohto roku prijala operátorka tiesňovej linky Majka telefonát s prosbou o pomoc. Volajúci tvrdil, že je pri žene, ktorá leží na podlahe jedného zo supermarketov v bratislavskej Vrakuni a nehýbe sa. 45-ročná žena odpadla v uličke a nereagovala. "Na výzvu, že žena nedýcha a nereaguje, sme zahájili neodkladnú resuscitáciu. Spolupracovali sme pri stláčaní," priblížila operátorka tiesňovej linky Majka, ktorá okoloidúcim záchrancom pomáhala. 

Policajt Lukáš: Netreba sa báť, treba hlavne konať

Na telefonát reagovala aj mestská polícia, ktorá bola na blízku. Trojčlenná posádka prišla s prenosným defibrilátorom. Mestský policajt Lukáš, ktorý je v zbore asi 4 roky, neváhal a stále nereagujúcu ženu začala zachraňovať. Ihneď ju napojil na prístroj, zatiaľ čo operátorka bola na linke.

"Po inštrukcii sme zistili, že sú samostatní, vedeli, ako treba narábať s prístrojom. Pokračovali v neodkladnej resuscitácii až do príchodu našej posádky," dodala Majka. "Netreba sa toho báť, hlavne treba konať," zneli slová statočného policajta. 

Defibrilátory nájdete na rôznych miestach po celom Slovensku

Mestská polícia v Bratislave je súčasťou integrovaného záchranného systému už vyše 2 roky. Ľudia sú preškolení a hliadky majú defibrilátor v pohotovosti. V systéme sú zaregistrované aj dobrovoľnícke hasičské zbory, rôzne firmy, výrobné haly či školy. "Defibrilátor sám rozhodne, či ten výboj dá alebo nie," objasnil vedúci operátor KOS ZZS Bratislava Dalibor Pavlík.

Skrinky s nápisom "AED" nájdete na mnohých miestach po celom Slovensku. Ich presnú polohu si môžete pozrieť na stránke operačného strediska ZZS SR. "Sú zverejnené na mape. Ak si kliknete na nejakí konkrétny bod, tak vidíte, kde sa prístroj nachádza," dodal vedúci operátor operačného strediska ZZS SR. Včasné použitie defibrilátora dokáže zvýšiť šancu na prežitie až na 93 percent. Len za minulý rok dal druhú šancu na život viac ako 500 ľuďom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy