Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ľudia bez domova v mrazoch bojujú o život: Pomôcť sa dá aj bez peňazí
Zdielať na

Ľudia bez domova v mrazoch bojujú o život: Pomôcť sa dá aj bez peňazí

BRATISLAVA / POPRAD / KOMÁRNO / Mrazy uplynulých dní najviac postihli ľudí bez domova. Asi nikto z nás si nedokáže predstaviť spať na ulici v teplotách klesajúcich k stupňom Celzia. Počasie sa síce trochu umúdrilo, no stále sme v polovici januára. Pre mužov a ženy bez strechy nad hlavou to bude ešte dlhá zima. Štáby televízie JOJ sa boli po celom Slovensku pozrieť na miesta, kde im deň čo deň pomáhajú.

Zamestnanci terénneho tímu hlavného mesta sa obzerajú po Námestí SNP. Vo vakoch majú spacie vaky, oblečenie, no aj keksy či teplý čaj. Niektorí ľudia pracovníkov už len z princípu odmietnu, no väčšina je aspoň za malú pomoc rada. Odporúčajú im navštíviť denné centrá. Do tohto ich pravidelne prichádza približne 120, zima je ale vždy náročnejšia.

Prispôsobuje sa tomu aj výdaj jedla či nápojov. "My to nazývame semafor, ktorý vlastne reflektuje tie aktuálne teploty," tvrdí Annamária Kaločaiová z občianskeho združenia VAGUS. Posledné dni boli na ulici ešte náročnejšie ako zvyčajne. Aj Bratislava totiž zažila dvojciferné mrazy a každý človek bez domova to pocítil. "Treba si všímať, či má zabezpečenú pokrývku hlavy, krku, či má topánky, nemá ich premočené, či nejaví známky podchladenia," doplnila Gabriela Froncová, vedúca referátu mestského terénneho tímu Bratislava.

Práve podchladenie môže byť pre ľudí na ulici často až smrteľné. Už po jednej noci v chladných podmienkach hrozia vážne zdravotné problémy. Len jedna nocľaháreň pojme 200 klientov. Ponúka večeru, sprchy, no aj ošetrovňu. Pri mrazoch je takmer vždy plná. "Cieľom je, aby sa tu mohli hlavne vyspinkať. Dostanú základné potreby, ktoré potrebuje každý človek," vysvetľuje Agápia Tuchyňová, vedúca nocľahárne a útulku sv. Vincenta de Paula. 

Pomáha sa na celom Slovensku

V Poprade klesla v uplynulých dňoch teplota až 20 stupňov pod nulu. V meste pod Tatrami evidujú bez domova takmer 140 ľudí. Existuje miesto, kde sa môžu ukryť pred nepríjemnou zimou. "S klesajúcimi teplotami sa ten záujem o poskytnutie tejto krízovej intervencie zväčšuje," uviedla Petra Závacká, vedúca sociálneho odboru Mestského úradu v Poprade. Vďaka dobrovoľníkom či pracovníkom Červeného kríža majú v tomto zariadení každý deň teplú polievku, v prípade potreby teplé oblečenie, čistú posteľ, deku či spací vak.

V Komárne už 12. rok prinášajú v zime miestni podnikatelia spoločne s cirkvami trikrát do týždňa  teplé jedlo ľuďom bez strechy nad hlavou. "Pridávajú sa k nám už aj mladší, ktorí pomáhajú," povedal zakladateľ tradície varenia obedov pre ľudí bez domova Zoltán Kollár.

Pomocnú ruku môžete podať aj vy

Stačí obetovať minútu zo svojho dňa. "Môžeme sa zastaviť, spýtať sa, čo by človek potreboval. Môže to byť teplý čaj, niekedy rozhovor alebo nasmerovanie na sociálnu službu v okolí, ktorá pomáha ľuďom bez domova," navrhla sociálna pracovníčka Monika Vendéghová z Mestského úradu Komárno. Arktické teploty sú už síce preč, no mrazy budú ľudí bez domova trápiť zrejme až do konca marca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy