Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Dva a pol ročné dievčatko spadlo počas hry do rieky, v nemocnici zraneniam podľahlo
Zdielať na

Dva a pol ročné dievčatko spadlo počas hry do rieky, v nemocnici zraneniam podľahlo

KOŠICE / Pád do ľadovej vody sa stal osudným pre dva a pol ročné dievčatko z Moldavy nad Bodvou. Pri hre s ostatnými deťmi spadla do rieky Bodva. Keď ju z vody vytiahli, ešte jej bilo srdiečko, v nemocnici zomrela.

Dieťa našli asi dva kilometre od miesta, kde spadlo do rieky. Hasič, ktorý bol mimo služby, neváhal ani sekundu a utekal na pomoc. "Počas príchodu domov na obed som si všimol, že na most skáču a zoskakujú chlapi, ktorí behajú po pobreží rieky Bodvy, tak som sa zastavil spýtať, že čo sa deje. Vtedy mi oznámili, že spadlo dieťa do vody," opísal situáciu hasič Richard Vojakovič. 

Najskôr nevideli nič, len topánočku, ktorú vytiahli. "Som sa otočil, presunul som sa na most nižšie, medzitým som zavolal záchranné zložky," dodal Richard Vojakovič. Silný prúd a zvýšená hladina vody odniesla dieťa približne dva kilometre. Tam zbadali malé telíčko na brehu rieky a bez pohnutia. Ihneď k nej pribehli a aj keď bola v bezvedomí cítili, že jej srdiečko ešte stále bije. Záchranári začali ihneď s oživovaním. Na pomoc letel aj vrtuľník. 

"Po prílete k miestu nešťastia sa lekár leteckých záchranárov pridal k rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii dieťatka. Následne bolo preložené na palubu, napojené na umelú pľúcnu ventiláciu a za kontinuálnej resuscitácie letecky prevezené a odovzdané do starostlivosti lekárom Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach," informuje hovorkyňa leteckých záchranárov ATE Zuzana Hopjaková. Pre malú Ivanku sa stala osudná ľadová, len asi štvorstupňová voda. Po približne dvoch hodinách v nemocnici zomrela.

"Polícia miesto udalosti dôkladne zadokumentovala a vo veci už koná vyšetrovateľ policajného zboru, ktorý v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. Bližšie okolnosti sú predmetom ďalšieho vyšetrovania," povedala košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová. V blízkosti osady sa deti často pohybujú samé a bez dohľadu dospelého. Aj tu pravdepodobne zlyhala opatera o deti. "Väčšinou sa hrajú deti pri vode a malé deti dávajú pozor na ešte menšie, je tu s tým problém," dodáva hasič Richard Vojakovič. 

Najčítanejšie správy