Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Štát vypláca obetiam odškodné. Kto má naň nárok?
Zdielať na

Štát vypláca obetiam odškodné. Kto má naň nárok?

BRATISLAVA / Vražda, zabitie, znásilnenie či ublíženie na zdraví. Za to všetko môžu obete aj pozostalí žiadať odškodnenie. Vlani štát žiadateľom vyplatil viac ako dva milióny eur. Mnohí ale netušia, kedy majú na peniaze nárok.

Ak chcú pozostalí alebo obete úmyselných násilných trestných činov získať peniaze od štátu, môžu sa písomne obrátiť na ministerstvo spravodlivosti. Urobiť tak ale musia do jedného roka od nadobudnutia právoplatného rozsudku.

"Skúma sa či sa jedná o relevantnú obeť, či napríklad obeť nebola spolupáchateľom alebo páchateľom," uvádza advokát JUDr. Juraj Bizoň. Za minulý rok naše súdy evidujú viac ako 3200 násilných trestných činov s právoplatným rozsudkom. Zo štatistík rezortu spravodlivosti vyplýva, že o odškodnenie žiada asi každý 22. človek. Urobiť tak môže urobiť v nasledujúcich prípadoch. "Ak je vydaný právoplatný rozsudok alebo trestný rozkaz a zároveň bola spôsobená ujma na zdraví, alebo v prípad ak prišlo k prerušeniu alebo zastaveniu trestného stíhania, ale výsledky vyšetrovania sú dostatočne preukázané, že ten skutok spáchala osoba, ktorá bola obvinená," informoval Prof. JUDr. Tomáš Strémy z Katedry trestného práva PF UK.

TV JOJ

​Celková suma odškodnenia nemôže presiahnuť 50-násobok minimálnej mesačnej mzdy, pričom sa vychádza z najmenšej minimálky, ktorá bola v roku spáchania násilného trestného činu. "Takto je nastavená zákonná hranica. Aj keby bolestné a sťaženie spoločenského uplatnenia bolo ohodnotené vyššie, štát poskytuje odškodnenie len do tejto hranice," vysvetľuje hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Lucia Hurajtová. 

Koľko peňazí od štátu dostanete, závisí od výšky spôsobenej škody. "Napríklad pri fyzickom útoku by niekto zomrel tak je jasné, že ten kto zomrel si nemôže uplatňovať nárok na náhradu škody, ale prechádza to na jeho dedičov, ktorí sú vnímané ako obete. To znamená, oni si môžu uplatniť nárok na náhradu škody," informuje Prof.JUDr. Jozef Čentéš. 

Najviac, teda 50-násobok minimálnej mesačnej mzdy - čo je 37 500 €, môže žiadať pozostalá obeť, ktorá bola výživou odkázaná na usmrteného. "Keď sa jedná napríklad o smrť, tak je odškodnenie vo výške 25-násobok minimálnej mzdy to znamená 18 750 €. Keď sa jedná napríklad o znásilnenie, 7500 €, 10-násobok minimálnej mzdy," dodáva Bizoň. Ak štát odškodní obeť násilného trestného činu. tak peniaze si následne vymáha od páchateľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy