Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Pandemická situácia v Európe sa zhoršuje. Pozrite si prehľad opatrení v obľúbených dovolenkových destináciách
Zdielať na

Pandemická situácia v Európe sa zhoršuje. Pozrite si prehľad opatrení v obľúbených dovolenkových destináciách

Zdroj: Facebook Ministerstvo zdravotníctva SR

BRATISLAVA / Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR upozorňuje slovenských turistov, že v niektorých dovolenkových destináciách počty nakazených stúpajú. Pozrite si prehľad aktuálnych opatrení v obľúbených dovolenkových destináciách Slovákov.

Chorvátsko

  • Odporúčané je nosenie rúšok v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach.
  • Namiesto karantény pre tých, ktorí boli v kontakte s pozitívne testovanou osobou, zavedené je povinné nosenie rúška po dobu 10 dní.   

V Chorvátsku už neplatia epidemiologické opatrenia ani obmedzenia, a pre vstup do Chorvátskej republiky už nie je nutné predkladať EU digitálny COVID certifikát ani žiadny iný certifikát súvisiaci s ochorením COVID-19. Vyplniť online formulár síce nie je povinné, avšak urýchľuje prechod chorvátskou štátnou hranicou.

Prejazd do Chorvátskej republiky cez Rakúsko, Slovinsko, Maďarsko, prípadne Bosnu a Hercegovinu alebo Srbsko sa riadi režimom  platným v týchto krajinách.

Taliansko

Od 1. júna 2022 sa pre vstup alebo návrat do Talianska už nevyžaduje Covid pass (alebo ekvivalentná certifikácia - test).

V Taliansku do 30. septembra 2022 zostávajú v platnosti niektoré opatrenia proti COVID-19, ako napríklad povinnosť nosiť ochranné dýchacie prostriedky typu FFP2 vo verejných dopravných prostriedkoch (vrátane MHD) a v nemocniciach.

Podmienky karantény v prípade pozitívneho výsledku:

  • minimálne 7-dňová karanténa pri plne zaočkovaných osobách s ukončeným cyklom (nesmie uplynúť od ukončenia očkovania viac ako 120 dní) alebo tí, ktorí sú zaočkovaní posilňujúcou dávkou (tzv. booster), karanténa končí 7. dňom po absolvovaní PCR alebo antigénového testu s negatívnym výsledkom;
  • minimálne 10-dňová karanténa u ostatných, karanténa končí 10. dňom po absolvovaní PCR alebo antigénového testu s negatívnym výsledkom; 
  • u osôb, ktoré sú dlhodobo pozitívne (tzv. long COVID) sa môže karanténa predĺžiť až na 21 dní.

Francúzsko

Podmienky vstupu cestujúcich do Francúzska sú regulované podľa stavu aktuálnej epidemiologickej situácie a zaočkovanosti v krajine, z ktorej prichádzajú. Krajiny sú aktuálne zaradené do dvoch farebných skupín - zelená, oranžová. Klasifikácia krajín bude dočasná a pravidelne sa bude prehodnocovať. Aktualizovaný zoznam jednotlivých krajín je možné nájsť na stránke francúzskeho úradu vlády.

Keďže Slovensko patrí do zelenej skupiny krajín, do Francúzska môžu zo Slovenska od 31. marca 2022 vstúpiť

  • očkované osoby proti COVID-19 vakcínami uznanými Európskou liekovou agentúrouktoré sa musia preukázať očkovacím preukazom označeným QR kódom. Negatívny test PCR nie je potrebný. 
  • neočkované osoby, ktoré sa musia preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín alebo negatívnym antigénovým testom nie starším ako 48 hodín od vystavenia výsledku
  • osoby, ktoré prekonali COVID-19 sa preukážu potvrdením (pozitívnym výsledkom PCR alebo antigénového testu) pred viac ako 11 dňami a nie starším ako 6 mesiacov. Potvrdenie je platné 6 mesiacov od dátumu vykonania testu.
  • maloleté osoby do 12 rokov sú od týchto povinností oslobodené.

 Uznané je očkovanie vakcínami povolenými Európskou liekovou agentúrou (EMA) -  napr. Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson&Johnson a AstraZeneca. Potvrdenie o očkovaní sa považuje za platné, ak sa ním preukážete 2 týždne po druhej dávke vakcín Pfizer, Moderna, AstraZeneca; 4 týždne po jednej dávke vakcíny Johnson&Johnson; 2 týždne po jednej dávke vakcíny pre osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19.

Nosenie rúška v exteriéri a v interiéri síce nie je povinné, ale Ministerstvo zdravotníctva Francúzska od 28. júna 2022 odporúča občanom, aby v MHD opäť používali rúška z dôvodu nárastu osôb nakazených COVID-19. Rúško zostáva povinné v nemocniciach a v zdravotníckych zariadeniach.

Korzika

Vstup osôb z/na Korziku je podmienený preukázaním sa potvrdením o očkovaní alebo negatívnym antigénnym alebo PCR testom nie starším ako 72 hodín. Je možné preukázať sa aj negatívnym, lekársky potvrdeným samotestom nie starším ako 48 hodín, prípadne predložením potvrdenia o prekonaní COVID-19, ktoré je platné viac ako 11 dní a nie staršie ako 6 mesiacov.

Grécko

So zvýšeným pohybom osôb počas dovolenkovej sezóny a uvoľnenými opatreniami, počet infikovaných osôb na COVID-19 má v Grécku stúpajúci trend. Slovenské veľvyslanectvo v Aténach odporúča preventívne nosiť masku na tvár pri pohybe vo väčšej skupine ľudí a v dave.

Od 1. mája 2022 už cestujúci prichádzajúci do Grécka nemusia pri vstupe do krajiny preukazovať digitálny COVID certifikát EÚ, potvrdenie o prekonaní COVID-19 alebo negatívny výsledok testu.

Nie je povinné vypĺňať formulár na vyhľadávanie cestujúcich (PLF). Naďalej je však možné vyplniť zjednodušený formulár PLF, a to výlučne na účely umožnenia cestujúcemu/rodine vydať certifikát EÚ o negatívnom alebo pozitívnom výsledku testu na COVID-19 (v prípade testovania v Grécku).

  • Vstup do reštaurácií, kaviarní, barov, obchodov a zábavných podnikov je povolený všetkým. Požiadavka na potvrdenie o očkovaní, negatívny test alebo doklad o prekonaní ochorenia bola zrušená.
  • Reštaurácie, kaviarne, bary, obchody a zábavné podniky môžu fungovať na plnú (100 percentnú) kapacitu.
  • Nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch už nie je potrebné.
  • Zostáva v platnosti povinné nosenie masiek vo vnútorných priestoroch nemocníc, domovov dôchodcov, v MHD, v taxíkoch a vo vnútorných priestoroch lodí.

Španielsko

Španielsko zrušilo väčšinu obmedzení týkajúcich sa COVID-19. Podľa informácií na stránke Ministerstva zdravotníctva Španielska a vo Vestníku vlády, od cestujúcich, ktorí prilietajú do Španielska z krajín EÚ, sa už nevyžaduje formulár zdravotnej kontroly SpTH ani certifikát COVID-19.

  • V platnosti naďalej zostáva povinná maska na tvár vo verejnej doprave, v lekárňach, v nemocniciach, domovoch dôchodcov a pod.

 Zároveň je odporúčané brať do úvahy aj plánované štrajky niektorých leteckých spoločností v Španielsku a prispôsobiť tomuto faktu aj svoj odchod na letisko. Otázky ohľadom výmeny/spresnení podrobností letu adresujte priamo leteckej spoločnosti (informácie o plánovaných štrajkoch a postupoch sú dostupné na internete).

  • Mierne a asymptomatické prípady a blízke kontakty nemusia ísť do karantény. Odporúča sa nosenie respirátora, udržiavanie odstupu a vyhýbať sa zraniteľným skupinám.

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča, aby si cestujúci pred cestou do Španielska overili/dobre prečítali podmienky cestovania s prepravnou spoločnosťou (letecký, železničný, cestný prepravca), ktorá napriek zmierneným podmienkam vstupu do krajiny môže vyžadovať napríklad očkovací preukaz.

Cyprus

Cyperská republika zrušila všetky pandemické opatrenia týkajúce sa vstupu do krajiny. Jedinou podmienkou pre občanov SR je preto preukázanie sa platným občianskym preukazom SR alebo cestovným pasom SR. 

  • Z dôvodu rapídneho zvýšenia počtu pozitívnych prípadovCOVID-19 a počtu hospitalizácií v krajine platí od 8. júla 2022 povinnosť nosenia rúšok vo všetkých interiérových priestoroch.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy