Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prečo sa niekedy čaká na PCR test až 10 dní? Odpoveď sme zisťovali na ministerstve zdravotníctva
Zdielať na

Prečo sa niekedy čaká na PCR test až 10 dní? Odpoveď sme zisťovali na ministerstve zdravotníctva

BRATISLAVA / Prečo sa na termín PCR testu musí v karanténe čakať až 10 dní, od nahlásenia kontaktu s pozitívnym človekom z domácnosti? Podľa odborníkov Ministerstva zdravotníctva SR je to v poriadku, ale netýka sa to všetkých prípadov.

Prečo ten, kto prinesie domov koronavírus, dostane pozvánku na PCR test o 5 dní, a jeho spolubývajúci, ktorí sú v tom v podstate nevinne, až o 10 dní? Mnohým to nejde do hlavy. "Zistili mi, že manželka je pozitívna. Som sa okamžite objednal spolu s deťmi cez NCZI portál na PCR test. Obratom nám prišla potvrdzujúca sms, avšak s termínom až o 10 dní na 22. januára," hovorí divák TV JOJ. 

"Člen rodiny bol testovaný 18.1. a vyrozumený o pozitivite 19.1. V ten istý deň podvečer som vyplnil žiadanku s uvedeným popisom a ráno 20.1. o 8.00 hod. som dostal pozvánku na PCR test 28.1.2022," tvrdí divák TV JOJ. 

Zisťovali sme priamo na ministerstve zdravotníctva, či je to naozaj tak a prečo. Podľa vyhlášky všeobecne platí, že jednotlivec po kontakte s človekom, ktorý je pozitívny na koronavírus, nahlási túto udalosť na portál NCZI a zostáva v karanténe. "Je to následne minimálne po piatich dňoch od daného kontaktu. Následne dostane termín, vo väčšine prípadov už v nasledujúci deň," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Pre ostatných členov domácnosti však platia iné pravidlá. "Tieto osoby sa pozývajú na desiaty deň od pozitívneho výsledku prvého prípadu domácnosti," hovorí riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz na ministerstve zdravotníctva Matej Mišík. 


Odborníci z ministerstva zdravotníctva nás uisťujú, že je to v poriadku, 10 dní má vraj svoje opodstatnenie. V prípade členov domácnosti je ako deň posledného kontaktu stanovený na 5. deň od objavenia sa príznakov alebo pozitívneho testu. "Čiže sa snaží nastaviť od toho kvázi posledného momentu, kedy tá osoba mohla byť infekčná, aby prešiel dostatok času na prípadné prejavenie ochorenia," hovorí Mišík. Inými slovami, ten, kto vírus priniesol, mohlo ostatných nakaziť v piaty deň. Preto musia čakať ďalších 5 dní, či sa nákaza neprejaví. Karanténa sa však netýka očkovaných. "Ak je osoba očkovaná, nemusí byť v karanténe," tvrdí Mišík. Tým sa odporúča otestovať sa a zostať doma musia iba v prípade pozitívneho výsledku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy