Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Posun v kauze vraždy Daniela Tupého: Polícia má nový okruh podozrivých
Zdielať na

Posun v kauze vraždy Daniela Tupého: Polícia má nový okruh podozrivých

BRATISLAVA / Vražda, ktorá otriasla Slovenskom, bude po viac ako šestnástich rokoch možno objasnená. Študenta Daniela Tupého surovo dobodali ešte v novembri 2005 na nábreží v Bratislave. Nový riaditeľ NAKA, ktorý v minulosti prípad vyšetroval, v rozhovore pre Denník N povedal, že polícia má nový okruh podozrivých.

"Za to, že bol inak oblečený, za to, že mal gitaru a dlhé vlasy? To za to niekoho zabijú?" povedal brat Daniela Tupého. "Skutočne, nech si to tí vrahovia uvedomia, že koho vlastne zabili. Koho zabili, človeka, ktorý v živote nikomu nič neurobil. Pre Boha živého nech sa spamätajú," povedala matka Daniela Tupého. 

Polícia aj našla podozrivých. Členov organizovanej skupiny bratislavského podsvetia prezývanej piťovci aj obžalovali. Hlavným bol Richard Hrotko, prezývaný Bejby. V roku 2009 Hrotka aj všetkých ostatných pre nedostatok dôkazov prepustili. "Som nevinný, teším sa na svoju rodinu a dcérku," uviedol v roku 2009 Hrotko. 
Pre pozostalých to bolo obrovské sklamanie. Skutočný vrah bol neznámy. "Celá naša bolesť je o to väčšia, že, žiaľ, vrahovia chodia stále po ulici," povedal otec Daniela Tupého. 

Prípad išiel do stratena. Dlhé roky žiadny posun. Dokonca vyšetrovanie prerušili. Spis dostal na stôl iný vyšetrovateľ. Ten bol len nedávno vymenovaný za šéfa Národnej kriminálnej agentúry. "Sme sa vo vyšetrovaní teraz veľmi posunuli. Tam sa dôkazná situácia veľmi posilnila. V podstate máme okruh podozrivých všetkých, ktorí sa na skutku zúčastnili," uviedol pre Denník N nový riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko. "My túto informáciu máme už asi 2 roky. Prišlo sa na to, že Piťovci s tým nič nemajú. Môžem to len takto povedať. Sú to skrátka, iný okruh ľudí," hovorí otec Daniela Tupého. 

"Vyšetrovateľ policajného zboru vykonáva pod aktívnym dozorom prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava procesné úkony v trestnej veci poškodeného Daniela Tupého smerujúce k vyvodeniu trestnej zodpovednosti konkrétnym osobám," informuje prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo.

Pozostalí stále veria, že sa raz vrahom pozrú do očí. Jedným dychom ale dodávajú, že čas sa kráti. "20 rokov je premlčacia doba. Takže máme čas ešte tri roky," hovorí otec Daniela Tupého. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy